Hétfőn délután tartotta Székkutas Község Önkormányzat Képviselő-testülete soron következő ülését, a Művelődési Ház földszinti tanácskozótermében. Nyugdíjba vonuló közalkalmazottakat is köszöntöttek.

Ünnepélyes emelkedettséggel kezdődött az ülés, ugyanis az önkormányzat 2015. évben nyugdíjba vonult közalkalmazottainak köszöntését tartotta. Két pedagógust, valamint egy egészségügyi dolgozójukat köszöntötték, és köszönték meg munkájukat az önkormányzat, a szülők, a gyermekek, valamint minden székkutasi lakos nevében. Kerekesné Laki Mónika és Bubela Istvánné pedagógusokat és Kovácsné Rostás Erzsébet egészségügyi dolgozót köszöntötték.

Majd tájékoztató következett a Hódmezővásárhely-Székkutas Adóvégrehajtási és Közterület-felügyeleti Társulás eddigi tevékenységéről. A munkatársaik főbb tevékenysége a rendezetlen területek tulajdonosainak felszólítása volt a rendbetétel érdekében – hangzott. Szél István, Székkutas polgármestere, eredményesnek nevezte a közös adócsoport munkáját, javasolta a folytatást. A testületi kérdésre, miszerint: Volt-e atrocitás az egyes esetekben?; a válasz úgy szólt, hogy: Atrocitás nem, csak kellemetlenség. A grémium az elfogadást szavazta meg.

A Székkutasi Líbor Ilona Óvoda 2015/16. évi munkatervét, beszámolóját az irodavezető ismertette.

Elmondta, hogy a céljuk idén is a kiegyensúlyozott légkör és a törvényes működés. Továbbá ismertette 2015/16-os tanítási év rendjét. A polgármester kérte, hogy folytassák a folyamatos kommunikációt más intézményekkel, pedagógusokkal, gyerekekkel, szülőkkel.

Ezt követően a 2016/17-es időszak közfoglalkoztatás előkészítését tárgyalták. Döntés született, hogy 46 ember foglalkoztatását teszik lehetővé Start munkaprogramban. Folytatni kívánják a kamilla-, cirok (seprű)-, energiafű termesztését. Azonban teljes egészében a fűszerpaprika termesztésre állnának át, de a baromfitartás (gyöngytyúk, fürj, fácán) is a tervek között szerepel. Továbbá a csatornázási munkálatok végeztével egy csapatot (6 fő) szeretnének felállítani, térkövezésre és járdakészítésre.

Földhasznosítási, -haszonbérleti ügyekben az alábbiakról döntöttek: 8 önkormányzati terület 8 bérlőjének haszonbérleti jogát 2 évre meghosszabbították, valamint egy lovakkal foglalkozó vállalkozónak tervezik a földterület értékesítését.

Területértékesítés, -vásárlás tekintetében jóváhagyták Szabó Emese képviselő kérelmét, azzal a kiegészítéssel, hogy 2020. dec. 31-ig be kell fejezni az építkezési munkálatokat, máskülönben a terület birtokjoga visszaszáll az önkormányzatra. Egy 450 négyzetméternyi területről van szó. (Az érintett képviselő nem szavazott.

Elfogadták a posta mögötti terület megvásárlásának javaslatát, melyen parkoló kialakítását tervezik, annak függvényében, hogy egy pályázatuk sikeres lesz vagy sem.

Döntöttek továbbá, hogy pályáznak szociális célú tüzelőre, 2. körben is beadnak pályázatot rendkívüli támogatásra és a gyermekétkeztetési kedvezményről is szavaztak.

Elfogadták a Vásárhelyi Pusztáért Egyesület alapszabályát is (egy tartózkodás mellett).

Kölcsönt biztosít az önkormányzat, 1 millió forintot, a Tömegsport Club folyamatos és zavartalan működésének érdekében. A kölcsönt ez év végéig vissza kell fizetnie a klubnak.

200.000.- forinttal járulnak hozzá Borbély Szilárd gyógyulásához.

Végül megszavazták, hogy 90 db fa ültetését végzik el még idén ősszel a településen. A 47-es út, a kerékpárút rekonstrukcióját követően egy nemes fasorral segítik a területek fásítását. Ez kötődik a 65. települési születésnaphoz is, így csörgőfákat fognak ültetni.

A polgármesteri és az alpolgármesteri beszámolók elmaradtak.

Valamint az időjárásra való tekintettel az 17 órára tervezett lakossági fórumot (szennyvízberuházással kapcsolatban) elhalasztották.

Forrás: promenad.hu