Az Európai Kultúra Napja alkalmából Székkutason népszerűsítették a magyar szót. Versek, előadások, képzőművészet és zene segítségével hozták közelebb a kultúrát az emberekhez a székkutasi Művelődési Ház falain belül péntek délután.

Kanizsa József író, költő, a Krúdy Gyula irodalmi kör titkára kezdeményezte Fehér József író, költővel, a Kárász József Irodalmi Kör alapító elnökével egyetemben, hogy ne csak a fővárosban emlékezzenek meg az Európai Kultúra Napjáról, hanem a kis falvakban is. Így Székkutason is.

Nyelvében él a nemzet – így mindennél fontosabb, hogy anyanyelvünket ápoljuk, és megismertessük az embereket azokkal, akik ékesen használják is azt. Így a pénteki rendezvényen kilenc lovag gyűlt össze, akik a magyar kultúra terjesztésében kimagaslót alkottak.

- A célunk, hogy a kortárs irodalmi alkotásokkal megismertessük az embereket. Az általunk írt művekkel próbáljuk a nyelvjárásokat életben tartani, hiszen a népi kultúra minden formáját ápolnunk és szeretnünk kell – fogalmazott Fehér József.

A sokszínűségről egyrészt Bullás Mária üveg- és ikonfestő művei is gondoskodtak, akinek alkotásaiból ekkor nyílt tárlat a Művelődési Házban.

Másrészt fellépett még a székkutasi Kamilla Dalkör is. A rendezvény díszvendége Németh Nyiba Sándor költő, Örökség-díjas többszörös olimpikon volt.

Forrás: promenad.hu