Április 27-én délután, jóval ebédidő után ismét megtelt a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola Nádor Utcai Tagintézményének ebédlője, ahol a Madarak és Fák Napja Városi Természetismereti Vetélkedő megnyitóját tartották. A 13 csapatnak 13 állomást kellett teljesíteni.

Évek óta ebben az iskolában rendezik a vetélkedőt, amelyre a város összes iskolájából 3 fős csapatokat vártak – tudtuk meg Gärtner Erika tanítónőtől, aki kolléganőjével Ungor Edinával együtt látta el a szervezői feladatokat. A kellemes, játékos, de ugyanakkor hasznos ismeretekben bővelkedő délutánnak tétje is volt, hiszen itt dőlt el, kik jutnak tovább Vásárhelyről a megyei fordulóba, amelyet Mórahalmon rendeznek majd meg.

A csapatokat egy második,egy harmadik és egy negyedik osztályos tanuló alkotta, különböző, a témához kapcsolódó nevek alatt: így például voltak Fülemülék, Természetbúvárok és Jómadarak. A 2 órás versenyen 13 állomást kellett végigjárniuk a gyerekeknek. A feladatok az év fája és az év madara köré csoportosultak. Az egyik állomáson például székely rovásírással írt szöveget kellett megfejteni, máshol madarakat kellett a hangjuk alapján felismerni, illetve megint máshol több kép közül az év madarát, az egerészölyvet illetve a fészkét, vagy éppen az év fáját, a zselnicemeggyet, valamint virágát és termését kellett kiválasztani,  de a diákok a saját készítésű kitűzőikkel is versenyeztek.

A 13 nevezett csapat közül 5 csapat jutott tovább a megyei vetélkedőbe, köztük a székkutasi HTKT Gregus Máté Tagintézmény Kamilla csapata is Kovács Enikő, Bánfi Kata és Angyal Léna felállásban.

Forrás: promenad.hu