A 2015. július 20-i lakossági fórumon felmerült észrevételekkel kapcsolatban az Alföldvíz Zrt. az alábbiakról tájékoztatja a Tisztelt Fogyasztókat:

- Az Alföldvíz Zrt. diszpécser szolgálata 2015. június 3-ig 7 db csőtörésből adódó meghibásodást regisztrált. A meghibásodások zöme a Gregus Máté utcára összpontosult, amelynek okai a következők: az utcában az ivóvízminőség-javító program keretében megvalósult az ivóvíz gerinc szakaszok, az ivóvíz bekötővezeték és a csomópontok szerelvényeinek cseréje. A talajszerkezet az utcában és környékén finom szemcséjű homok, csekély víztartó képességgel. Szintén hozzájárult a jelenséghez a településen folyó csatornázási munkálatok miatti vákuumos talajvízszint süllyesztés is, amely tovább növelte a csőtörések kockázatát. Továbbra is előfordulhatnak a környéken hasonló jellegű meghibásodások.

- Fogyasztói észrevétel volt, hogy a település több pontján szemetes, tejszerű állagú az ivóvíz. Ez a jelenség arra következtet, hogy a csőtörések javítása folytán a gyakoribbá vált vezeték kiszakaszolások miatt a vezetéken jelentős nyomásváltozások lépnek fel, a korábbi lerakódások felszakadoznak a csőfalról, és így kering újra a rendszerben. Ezen okok kiküszöbölésére soron kívüli, irányított hálózatöblítést folytatunk le. Az ivóvíz tejszerű állagára reagálva, ennek az oka a következő: az ivóvízminőség-javító program keretében a vízmű területén is jelentős munkálatok zajlanak. Az alsó tároló kizárásra került, így a víz a víztermelő kutakból közvetlenül a hálózatba jut. A nyomásmentes tárolótér hiánya miatt az ivóvíz gáztartalma megnövekedett, és csak a háztartások csapjain keresztül tud távozni. Az ivóvíz gáztartalmának minőségi jellemzője oldott oxigén és egyéb egészségre ártalmatlan a mélységi vizekben eredendően meglévő oldott légnemű anyagok. 

Székkutas Község Önkormányzata