A Székkutasi Vendégvárók Közhasznú Egyesülete pályázatot nyújtott be a Székkutasi Emlékház turisztikai fejlesztésére, mely sikeres elbírálás esetén 20 milliós beruházást jelent a településnek, azon belül is a falumúzeumként működő Oncsa-ház üzemeltetéséhez.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez Leader Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-ben nyújtandó támogatás, elnevezéssel készül a pályázat.

A pályázat keretében a József Attila utcai Oncsa-házban Emlékházat szeretnének kialakítani, ahol a helyi néprajzi és kulturális értékeket, a helyi gazdálkodási módokat, termelési szokásokat, valamint Székkutas község történetét is bemutatnák a kezdetektől a közelmúltig, különös tekintettel Gregus Máté, a település alapítójának életútjára.

A paraszti életmód tárgyi eszközeit a projekt keretében kialakítandó úgynevezett dohánypajtában állítanák ki, ahol kialakítanának egy többfunkciós közösségi teret is. A kiállító tér melletti térben lehetőség nyílna a kiállításhoz kötődő foglalkozások, és egyéb tevékenységek gyakorlására, úgymint gyógynövény, termés felismerési gyakorlatok, gyógynövény párnácskák készítése, kukoricadarálás, kukoricamorzsolás stb.

A bemutatótér mellett épített kemencében helyi gazdáktól vásárolt alapanyagokból lepényt, kemencés sülteket kínálnának az odaérkező vendégeknek.

A portát saját forrásból, közösségi munkával rendeznék be.

A projekt keretében - sikeres elbírálás esetén - sor kerülne az épület átalakítására, felújítására, szigetelésére, illetve fűtés- és világításkorszerűsítésre is.

A pályázat eredményeként közösségi összefogással létrehozott Emlékház interaktív bemutatóhely lenne, ahol egész napos programokkal, illetve több napos programcsomagokkal várnák a vendégeket.
 

Forrás: promenad.hu