Az elmúlt öt év statisztikáit nézve megállapítható, hogy 2012-ben történt a legkevesebb személysérüléssel járó baleset Hódmezővásárhelyen. A megyei jogú városok között itt a legkevesebb a betöréses lopás, valamint második legkevesebb a lakásbetörés – többek között ez derült ki a Rádió 7 szerdai Napraforgójában, amelyben dr. Rádi Norbert rendőralezredessel, a hódmezővásárhelyi rendőrkapitányság vezetőjével Égető Gyula beszélgetett.

Hódmezővásárhely a harmadik legbiztonságosabb város a megyei jogú városok közül – kezdte évértékelőjét dr. Rádi Norbert rendőralezredes, a hódmezővásárhelyi rendőrkapitányság vezetője, aki megemlítette, több bűnelkövetőt is elfogtak, például azt a személyt, aki december 5-én késsel követelte a bevételt egy kertvárosi kisboltban. Ezen kívül mindössze négy óra leforgása alatt lecsaptak a „szilveszteri szatírra” is; valamint tavaly január 6-án tízmillió forintnyi hamis bankjegyet foglaltak le.

A rendőralezredes kitért arra, új szolgálati formákat vezettek be, a mozgóőri szolgálat keretében reggel 6 órától 22-ig folyamatosan jelen van egy járőr a belváros utcáin, rendőrkutya jelenlétében is. Emellett a rendőrök a külvárosi térségekben kerékpárral járőröznek. Ez is beváltotta a hozzáfűzött reményeket, jelentősen nőtt az éppen bűnt elkövető személyek elfogása, továbbá segítette a rendőrség munkáját a térfigyelő-kamerarendszer kiépítése is.

A megyei jogú városok között itt történt a legkevesebb betöréses lopás, valamint a második legkevesebb lakásbetörés – mondta el a műsor vendége. Hozzátette, a sértettek sokszor önmaguk is tehetnek azért, hogy betörnek hozzájuk, ugyanis közösségi oldalakon mutogatják értékeiket, valamint nem vigyáznak kellőképp tulajdonukra.

A rendőrség elsődleges érdeke, hogy a lakosság együttműködjön velük, ezért óvodákban, iskolákban is tartanak előadásokat, amelyeken már több ezren vettek részt. Ezeken a programokon elsősorban arra figyelmeztetik az emberek, hogy legyenek körültekintőbbek, és ezt lakossági fórumokon is megerősítik.

A műsorban szó esett a javuló közlekedésbiztonsági mutatókról is. Személysérüléssel járó balesetre tavaly 86 alkalommal került sor, amely az elmúlt öt év legjobbjának számít Vásárhelyen. A leggyakoribb baleseti ok az elsőbbségi szabályok megszegése, ezt követi a gyorshajtás, majd a kanyarodási szabályok be nem tartása. 2012-ben öt halálos baleset történt a városban, ebből hármat kerékpáros okozott.

A műsorhoz több hozzászólás is érkezett, dicsérve a rendőrség munkáját, és néhányan arról érdeklődtek, hol lehet a rendőrkapitányt elérni. Dr. Rádi Norbert elmondta, minden hónap első hétfőjén 15-17 óráig tart fogadóórát.

2008 óta nőtt a kerékpárlopások száma, ezért ezek felderítésére idén nagyobb hangsúlyt fektetünk – mondta dr. Rádi Norbert, aki elmondta, egy kétkerekűn három fontos berendezésnek feltétlenül szerepelnie kell: két egymástól független fékrendszernek, csengőnek, valamint mindkét keréken elhelyezett fényvisszaverő prizmának.

A műsor vendége zárásképp elmondta, a vásárhelyi rendőrök átlagéletkora 32 év, és örül annak, hogy olyan is előfordult már, hogy egy rendőr civilben végezte a munkáját, ami azt jelenti, hogy sokan hivatásként tekintenek szakmájukra.

Forrás: promenad.hu