Hol tartanak most a Vidék örökség és Falufejlesztési pályázatok? Milyen diverzifikációs és LEADER pályázatok futnak jelenleg, és mire lehet pályázni? Ezekben a témákban kérdeztük LEADER magazinunk vendégeit: Benkő Zsoltot, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület munkaszervezetének vezetőjét, és Talmácsi Krisztiánt, az Egyesület pályázati tanácsadóját.

Az Egyesület munkaszervezete elvégezte mind a vidék örökségi, mind a falufejlesztési pályázatok elsőkörös ügyintézését – tudtuk meg Benkő Zsolttól, aki örömmel tudott beszámolni arról, hogy falufejlesztésben 10 pályázatot tudtak elbírálni, míg a vidék örökségben 9 pályázatot. Hozzátette, mind a két körben megvannak azok az összegek, amelyek az MVH felülvizsgálat után támogatásban fognak részesülni, bár ezek a második körös felülvizsgálat után változhatnak.

Benkő Zsolt kifejtette, hogy nagyjából kialakult az a végleges összeg, amely mind a két pályázati körben elérhető lesz pályázók részére. A munkaszervezet vezetője reméli, mihamarabb erről tudják tájékoztatni az érintetteket határozat formájában és mind Székkutas, mind Mártély és Hódmezővásárhely külterülete tekintetében a vidék örökséget érintő és falufejlesztést érintő területek esetében a civil szervezetek, az önkormányzatok hozzá fognak jutni ahhoz a közel 600 millió forintos forráshoz, amely ebben a két pályázati körben kiírásra került.

Február 15-től lehet forráskimerülésig pályázni az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálásra nyújtandó támogatásra. Erre a lehetőségre őstermelő, vagy mikrovállalkozás, amely mezőgazdasági tevékenységet folytat pályázhat. A támogatás mértéke a hátrányos helyzetű területen megvalósuló fejlesztés esetén, az összeg elszámolható kiadás 65 százaléka, de legfeljebb 35 millió forint – tudtuk meg Talmácsi Krisztiántól, aki hozzátette, egyéb területen megvalósuló fejlesztés esetén az összes elszámolható kiadás 60 százaléka, de legfeljebb 35 millió forint.

A LEADER pályázatok kapcsán Benkő Zsolt arról tudott beszámolni, hogy a háttérmunkák már elkezdődtek, de jelen állás szerint 2013. június 3-án nyílnak meg ezek a lehetőségek a pályázók előtt. Erre a LEADER harmadik körre a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesületnek 260 millió forintos fejlesztési forrása lesz, amelyet mind a vállalkozások, mind a civil szervezetek számára teljes egészében 100 százalékban ki tud pályáztatni. Benkő Zsolt hangsúlyozta, hogy egy elég fontos időszak előtt állnak, hiszen március – április hónapban felül kell vizsgálniuk az Egyesület által közelmúltban készített Helyi Vidékfejlesztési Stratégiát, illetve LEADER Tervet, annak érdekében, hogy olyan pályázati kiírások jelenjenek meg a LEADER pályázatok keretében, amelyre valóban igény van.

Az Egyesület a LEADER pályázatok kapcsán fórumokat is szervez vállalkozók és civil szervezetek számára – tudtuk meg Talmácsi Krisztiántól, aki hangsúlyozta érdemes ellátogatni ezekre a rendezvényekre, mert a LEADER rendelet egy keretrendszert ad a pályázóknak, illetve a helyi akciócsoportoknak. Egy keretrendszert biztosít ahhoz, hogy milyen tevékenységekre, célokra lehet pályázatot benyújtani. A helyi akciócsoportok által elkészített Vidékfejlesztési Stratégia, illetve azon belül a LEADER terv fogja szabályozni, hogy pontosan melyik tevékenységek, fejlesztések támogathatóak. Talmácsi Krisztián hozzátette, nem az akció csoport szeretné eldönteni, hogy a kistérségben milyen fejlesztésekre van szükség, ezért a fórumok során várják, hogy a vállalkozók és a civil szervezetek mondják el, milyen fejlesztésre van szükségük, hogy a későbbiek során ezt be tudják építeni és lehetőséget biztosítsanak a pályázók számára.

 
Forrás: promenad.hu