100 százalékos támogatást kapott Székkutas a csatornázásra, a befizetések visszajárhatnak. Szél István polgármesterrel beszélgettünk.

Mindent áll az állam

Július 22-én kapta kézhez azt a levelet a székkutasi önkormányzat, mely szerint és amit már korábban tudni lehetett, 100 százalékban támogatja az állam a község csatornázását. Mint Szél István elmondta, Lázár János országgyűlési képviselő segítségével ezen dolgoztak az elmúlt hónapokban.
A lakosság által befizetett hozzájárulás így visszajárhat. Eddig összesen mintegy 15 millió forintot költött a Víziközmű társulat. Az előző polgármester idején, 2008 és 2010 között 8, Szél István polgármestersége alatt 7 milliót használtak fel működésre 5 év alatt. 2010-től az önkormányzat sok terhet levett a társulás, így a befizető lakosság válláról. Átvállalta a béreket és a rezsit, csupán a Fudamentás számlák vezetésének költségét nem tudta, mely évente közel 1 milliót tett ki. További 2 milliót a könyvelésre, és a csatornázás indulásánál felvett hitel kamataira kellett kifizetni.
A szerződések úgy köttettek meg, hogy a lakossági befizetések (valamint a vállalkozásoké) 150 millió forint hozzájárulást tesznek ki, melyből 10-15 % megy a Víziközmű működésére, a többi magára az építkezésre. Más településeken ez az arány sokkal rosszabb, emelte ki a polgármester.
Így a lakosok a befizetéseiket -  15-17 %-ot leszámítva  - akár készpénzben vissza is kaphatják. A pontos adatok a kivitelezés befejezésekor, legkésőbb október végével, a Víziközmű Társulat megszűnésekor derülnek ki. A jogutód ekkor az önkormányzat lesz, ekkor kapnak teljes betekintést a számokba. Ez után a lakosok egyénre szólóan értesítést kapnak befizetéseikről, valamint arról, az mire lett fordítva.
A polgármester szeretné, hogy azok akik egy összegben fizettek, még karácsony előtt megkapják az összeget, melyet bármire fordíthatnak. A lakáskasszások a szerződések lejártakor, jövő év közepén jutnak a pénzhez, annak állami támogatásával, ám azt csak a szerződésben foglaltak szerint, vagy lakáscélú felújításra használhatják.

Ha a pénz egy részét bent hagyják.....

Lázár János korábban arról beszélt, a következő uniós fejlesztési ciklusban nem lesz lehetőség a települések belterületi útjainak felújítására, a csatornázási munka során pedig csak a felbontás sávjának újraaszfaltozására van lehetőség. Így mindenhol - tehát Székkutason is -  a lakosságnak kell eldöntenie, mihez kezd a 100 százalékos támogatottság okán megmaradt pénzzel.

Sem a testület, sem a polgármester erről nem dönthet, jelentette ki Szél István. Ő azt támogatja, hagyjanak bent 40-50 ezer forintot, ehhez az önkormányzat további forrást biztosít, így azokban az utcákban, ahol aszfaltos a burkolat, teljes újfelújítást hajtanak végre, nemcsak sávosan betonoznak.
Minderről népszavazást, felmérést fognak készíteni és a többség szava dönt majd. Ha kell, utcánként megkérdezik a lakosságot, szeretnék-e hogy megújuljon utcájukban az útburkolat. Pár utca esetén, mely nem szilárd burkolatú, nincs is kérdés, a teljes pénzt visszakapják a lakók, ott további tárgyalásokra lesz szükség ahhoz, hogy az utca aszfaltburkolatot kapjon. Vélhetően nekik a teljes befizetett összeget bent kéne hagyniuk egységesen.
A polgármester bízik abban, hogy a falu lakossága ismét jól dönt és él a lehetőséggel. Annál is inkább, mivel a százszázalékos támogatással visszakapott pénz, úgyszólván "talált pénz", azt most jól fel lehetne használni. Ráadásul később lehet, hogy csak jóval nagyon saját erő mellett tudnának új utakat építeni, felújítani.
A csatornázási projektben még mindig van Székkutason 60 nem fizető ingatlan. Ennek fele, 30 család, nem tud fizetni, a többi nem akar. Azt viszont nem fogják hagyni, hogy ők nevető harmadikként semmihez se járuljanak hozzá. A Víziközmű eddigi működésére fordított, mindenkire eső 15 ezer forintját tőlük is elkérik, illetve behajtják. Szél István, hangsúlyozta, 5 éve mindenkinek mondja, vegye fel a kapcsolatot az önkormányzattal, azok is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak fizetni.
A csatornázás házi bekötéséhez egyébként segítséget nyújt az önkormányzat. 100-an gépi munkákat vettek igénybe, 350 ingatlan pedig a hivatal által biztosított kedvezményes árú sárga csöveket kérte. Ez is szinte példátlan az országban, tette hozzá Szél István.
A kivitelező jelenleg irgalmatlan tempót diktál a településen. Október végére kellene elkészülniük, de valószínűleg szeptemberben befejezik a munkát.

- Forrás: www.vasarhely24.hu -