Székkutas - 100 millió forintot költenek a Herbária Zrt. székkutasi üzemére, újjáépítik például az 1950-es években készült gyógynövény-alapanyagraktárt. A 110-fajta gyógynövény nagy részét maguk gyűjtetik, termesztik, és 200-féle terméket állítanak elő.

Évente 5,5-6 millió dobozos, tasakos gyógynövényt, valamint úgynevezett élvezeti teát – összesen 200-féle terméket – készítenek a Herbária Zrt. székkutasi üzemében. Az alapanyagok, a 110-féle gyógynövény nagy részét maguk gyűjtetik, termesztik és dolgozzák fel. Az elmúlt években több 100 millió forintot költöttek a csomagolóüzem, a készáruraktár, valamint a minőségbiztosítás fejlesztésére. Legutóbb pedig közel 100 millió forintot nyertek a gyógynövény-feldolgozó és a csomagolóüzem korszerűsítésére.

A beruházásnak több része van – tudtuk meg Czirbus Zoltántól, a Herbária Zrt. vezérigazgatójától. Újjáépítik a – még az 1950-es évben készült – gyógynövény-alapanyagraktárt, amely műszaki és higiénés szempontokból sem felel meg. Szigetelik a raktár oldalfalát és tetejét, így nyáron a hőségben is hűvösebb helyen tárolhatják az alapanyagokat.

A fejlesztéshez hozzátartozik a régi szárítóépület tetejének cseréje is – annak idején, még 1939-ben a Hangya Szövetkezet építette, korábban a régió legnagyobb gyógynövény- és zöldségszárítója volt. A feldolgozó üzemrészeket is modernizálják a minőségbiztosítási elvárásoknak megfelelően. Szeretnék megőrizni a csarnokok eredeti, régi favázát, de a higiéniás feltételek miatt ez nem biztos, hogy megoldható. A beruházás után viszont az üzemrészek alkalmasak lesznek a gyógyszergyártási engedéllyel is rendelkező csomagolóban elkészíteni az alapanyagokat.

Citromfű, édeskömény, ánizs, máriatövis, borsmenta, mórmályva, körömvirág, levendula és zsálya – ezeket termesztik a környéken. Nagyon kézimunka-igényesek, és bizonyos esetekben kevesebb hozammal kecsegtetnek, mint például a búza, kukorica – magyarázta pár éve Czirbus Zoltán. Most viszont azt mondja, egyre többen szeretnének beszállítani.

– Újból szeretnénk lendületet adni a gyógynövények termesztési és gyűjtési hagyományának – jelentette ki a vezérigazgató.

– A közelmúltban stratégiai megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács. Az országban évente mintegy 20 ezer tonna szárított gyógynövényt dolgoznak fel, 70 százaléka vadon termő, és gyűjtik. 18-21 ezer hektáros a termőterület. A gyógynövény-ágazati stratégia fontos eleme, hogy a mostani uniós költségvetési ciklus végére Magyarországon másfélszeresére nőjön a termőterület, elérje a 30 ezer hektárt. A gyűjtött és a termesztett növények mennyisége 25 százalékkal, 25 ezer tonnára emelkedjen – magyarázta Czirbus Zoltán, aki a terméktanács elnöke is.

– Egyre nagyobb mennyiségben érkeznek a nyers alapanyagok – tette hozzá. Nem is bírja a székkutasi üzem jelenlegi szárítási kapacitása. Ezért a 100 milliós fejlesztéssel új szárítóberendezést is vásárolnak. A beruházás várhatóan az év végére vagy 2015 elejére készül el. Jelenleg 63-an dolgoznak a székkutasi üzemben, a fejlesztéssel 3-5 új alkalmazottat tudnak foglalkoztatni.

- Forrás: www.delmagyar.hu -