Fehér József, MÍNSZ-nagydíjas író, költő, a Magyar Kultúra Lovagja volt vendége péntek este a Székkutasi Olvasókör ötórai teájának, ahol Sámánvér című kötetét is bemutatta a szerző. Bár Fehér József Vásárhelyen él, gyökerei Székkutashoz kötik.

Az est vendégeit az olvasókör elnöke, a székkutasi képviselőtestület kulturális tanácsnoka, Kovácsné Rostás Erzsébet köszöntötte, aki elmondta, hogy a téli estéken szívesen hívnak beszélgetésre költőket, írókat, és már néprajzkutatóval is beszélgethettek. Fehér Józsefre azért esett a választás, mivel gyermekkorát itt, a kutasi tanyavilágban töltötte.

A szerző elmondta: a Csicsatéri Általános Iskola meghatározó volt számára, ahová a Temesvári dűlőben lévő tanyájukból járt, és ott nagy szeretettel oktatta és nevelte őket a Berei házaspár. Mint fogalmazott, olyan szeretettel vették körül a gyerekeket, mintha sajátjaik lettek volna.

Sámánvér című kötetéről szólva Fehér József elmondta: a címadó novellában író társaihoz is szól, rámutatva az írók, költők felelősségére, József Attilát idézve: az igazat mondd, ne csak a valódit. Az est során olyan, Székkutashoz is köthető verseit is elmondta Fehér József, mint az Őseimnek útját járom, vagy a Gyermekszívvel című költemény, amelyben az alkotó kifejezi: jó ide hazatérni, ahol nagyszülei még kaszával aratták a gabonát.

Az est folyamán a beszélgetőtárs, Ditrói Zoltán nemcsak moderátorként működött közre, hanem sámándobján ősi ritmusokat szólaltatva meg is teremtette az est hangulatát.

Forrás: promenad.hu