A magyar kormány Lázár János vezetésével tárgyalásokat folytat Oroszországgal több évtizedes atomenergetikai együttműködése meghosszabbításának érdekében. A megállapodás célja a paksi atomerőmű kapacitásának hosszú távú fenntartása annak érdekében, hogy a lakosság és a gazdaság olcsóbb áramhoz jusson.

Lázár János, országgyűlési képviselőt, Miniszterelnökséget vezető államtitkárt bízták meg 2013 augusztusában, hogy Magyarország és Oroszország közötti tárgyalásokat vezesse le a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatosan.

Az államtitkár a Rádió 7, december 31-i Napraforgó műsorában elmondta, hogy a technikai tárgyalások lezárultak, míg a pénzügyi egyeztetések a befejező szakaszba érkeztek.

A műsorban Lázár emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés már 2009-ben a létesítmény bővítésének előkészítésével bízta meg a kormányt. Mindezek mellett elmondta, hogy a paksi atomerőmű ebben a formában 2037-ig működhet, ugyanis utána elveszíti az Uniós engedélyeket. Ezért vált szükségessé a létesítmény jövőjének áttekintése, ami miatt több fordulóban egyeztettek az orosz állam szakértői és állami szinten egyaránt.

- Megfizethető áramárak kellenek a lakosság és a gazdaság számára – mondta az államtitkár, aki augusztustól az év végéig tárgyalásokat vezetett, melyek a két ország együttműködéséről szólnak.

Lázár szerint, amennyiben a tárgyalások eredménnyel végződnek január közepén, akkor a magyar Országgyűlésnek lehetősége lesz egy olyan megállapodás jóváhagyására, amely gazdasági értelemben az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb megállapodása lehet.

- Az együttműködés garantálni fogja hosszútávon az áramellátást és az olcsóáramot az országban – mondta Lázár János, aki szerint ez egy biztonságos megoldás és az ország jövője szempontjából is az egyik legfontosabb kérdés.

Lázár János hozzátette: amennyiben a paksi atomerőmű kapacitását fenntartjuk, vagy bővítjük, akkor is 30 százaléknyi importra van szükségünk. Ma egy nap Magyarország 6000 megawatt energiát használ. Ebből most négyezret tudunk előállítani, de ha ebből kiesik a paksi erőmű, akkor ezer körülit tudnánk előállítani, a többit pedig be kell hozni. Ez az áram drágulásához vezetne – magyarázta az államtitkár.

Forrás: promenad.hu