2013 hatalmas előrelépést hozott Székkutas életében. Az idei tapasztalatokról és a jövő évről Szél István polgármesterrel beszélgettünk.

Kutasi Hírek: Hogyan tekint vissza az idei évre?

Szél István: Ebben az évben is azon az úton haladtunk, amelyet 2010-ben megkezdtünk. A kemény munka meghozta a gyümölcsét, és már észrevehető, hogy a településre érkezett két és fél milliárd forintból számos fejlesztés megkezdődött. Továbbá jelentős előrelépésnek tartom a Kormány által hozott döntéseket, mint a rezsicsökkentés, pedagógus és egészségügyi dolgozók béremelését, a földprogramot és a további számos pozitív döntést. 

Kutasi Hírek: Hogyan látja a település jövőjét?

Szél István: A képviselőtestület a jövőbe tekint. A hódmezővásárhelyi kistérség több mint 500 millió forintban részesül, ezen az összegen Mártély, Mindszent és Székkutas osztozik. A község több mint 170 millió forinttal gazdagodik a következő 2014-2020-as Európai Uniós ciklusban. Azt, hogy mire költjük, nekünk kell megterveznünk. Arra gondoltunk, hogy az egészségügyre fordítjuk, például orvosi műszereket vásárolunk. Az önkormányzati intézmények fűtéskorszerűsítését is meg kell oldanunk, valamint kamerarendszer kiépítést is tervezünk. Az infrastruktúrát is szeretnénk fejleszteni. 

Idén tizenöt munkahelyet sikerült teremtenünk, például a pálinkafőzde és a csokiüzem is biztosít munkalehetőséget. De említhetem a benzinkutat és a cukrászdát is. A közmunkaprogram is működik Székkutason, jelenleg minden ember dolgozik, aki akar. Ha lehetőségünk adódik, akkor egy szociális foglalkoztatót hozunk létre, amely 30 főnek adhat munkát. 

Véleményem szerint a település továbbra is pozitív irányba halad. 

Kutasi Hírek: Mindez kinek az érdeme?

Szél István: Mindenkié, de legjobban a helyieké! Mindenkinek köszönöm az egész éves munkáját, a beruházások nem valósulhattak volna meg közös összefogás nélkül. Egyre több civil személy és szervezet támogat bennünket. Aki segít nekünk, az szívből és szeretetből teszi, azért, hogy fejlődjön Székkutas. 

Kutasi Hírek: Hogyan tölti a karácsonyt?

Szél István: A hagyományokhoz híven családi körben ünneplem a Karácsonyt. Mezőgazdászként nyáron nincs lehetőségünk elutazni és kikapcsolódni, ezért a szeretteimmel ezt télen pótoljuk. Nem ajándékokkal, hanem közös élményekkel lepjük meg egymást. Ilyenkor jóval többet vagyunk együtt, mint az év bármely szakában, így újult erővel vágunk neki a következő évnek.

Kutasi Hírek: Mit vár magánemberként a jövőtől?

Szél István: Idén megnősültem, most már szeretnék családot alapítani és azt várom, hogy egészséges gyermekem szülessen. Kívánom mindenkinek, hogy megvalósuljon az álma, hogy biztonságban és méltósággal élhessék napjaikat, hogy büszke magyarok legyenek. Remélem ebben, még ha kicsiben is, de a segítségükre tudok és tudtam lenni. 

A munkámmal kapcsolatban a megkezdett utam szeretném folytatni, amelyen megindultam. Még hosszú ideig szeretnék dolgozni a településért és a térségért. A lakosokra bízom, hogy kire szavaznak, de most, a rendszerváltás után 20 évvel beért a „székkutasi álom”: olyan települést építhetünk, amit már mindenki várt.

Forrás: Kutasi Hírek