A következő napokban a nyár eddigi legerősebb hőséghulláma várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében szerdára a hőség miatt négy megyére adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. E szerint Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. Az előrejelzés szerint országszerte a legalacsonyabb hőmérséklet 11 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

A meteorológiai szolgálat a honlapján kedden azt írta, hogy a következő napokban - a június közepén tapasztalt, több hőmérsékleti rekordot megdöntő kánikulai időszak után - újabb és feltehetően erősebb hőséghullám várható.

Mint felidézték, június 19-én a Bács-Kiskun megye déli határán fekvő Kelebián 37,3 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján ez volt az idei év eddigi legmagasabb hőmérséklete. 

Most a hét második felétől mind a magasban, mind a talaj közeli légrétegekben afrikai eredetű, forró levegő áramlik az ország fölé. Emiatt a hétvégén és hétfőn a levegő hőmérséklete árnyékban is elérheti a 37-38 fokot, sőt néhol meg is haladhatja, "így nagy valószínűséggel mondhatjuk, hogy az év eddigi legmelegebb időszaka áll előttünk" - írták.

Az előrejelzések szerint "a tikkasztó hőség" az ország legnagyobb részén nem jár csapadékkal, bár csütörtökön átmenetileg nedvesebb léghullámok érkeznek térségünkbe. Ekkor, főként északon zápor, zivatar is előfordulhat, de nem ez lesz a jellemző. A hőség megszűnésének ideje még kérdéses, de az előrejelzések szerint a jövő héten, kedden vagy szerdán egy hidegfront hatására mérséklődhet az extrém meleg.

Az országos tiszti főorvos szerdától péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Forrás: MTI