Első alkalommal rendeztek műsoros estet Székkutason a magyar kultúra napja alkalmából péntek este a művelődési ház emeleti termében. A műsort összeállító Blaskó Jánosné nyugalmazott pedagógus büszkén mondta el, hogy a székkutasi közreműködők valamennyien első szóra fogadták el az esten való közreműködésre szóló felkérést.

Kovácsné Rostás Erzsébet, az önkormányzat kulturális tanácsnoka elmondta: hagyomány volt a községben, hogy így, az év elején az olvasókör szervezésében teadélutánnal egybekötve könyvbemutatót, irodalmi esteket tartottak, azonban ez az első év, hogy kimondottan a magyar kultúra napjához kötik a kulturális eseményt.

A műsort az általános iskolás diákok kezdték, Bajnóczi Fanni, Bánfi Kata, Jáger Cintia, Tapodi Renáta és Maczali Boglárka Kölcsey Himnuszából és a magyar nyelvről szóló összeállítás mellett énekes produkcióból álló összeállítással léptek színpadra, majd Prágai Adrienn Munkácsy emlékév kapcsán a művész életét és munkásságát bemutató prezentációt adott elő.

Fodor Tibor amatőr muzsikus szintetizátoron saját darabjaiból adott ízelítőt, míg Fetzer Gábor ének-zene tanár az István, a király rockoperából adott elő részletet. A műsor keretében Szabó Józsefné, Erzsike néni, aki már több nyugdíjas versmondó versenyen is eredményesen szerepelt a magyar költészet gyöngyszemeit hozta el az estre, míg Szabó Emese prózával és verssel is megörvendeztette a közönséget. A Kovács testvérek is megmutatták tehetségüket az esten, Krisztián versmondásával, míg Márk szaxofon játékával tette színessé a műsort.

Az est adott alkalmat annak a kiállításnak a megnyitására, amelyet az orosházi festőművész, Ilovszky Béláné a természetet ábrázoló alkotásaiból állítottak össze, a tárlatot a jövő hét folyamán a felnőtt érdeklődők mellett a székkutasi iskolásoknak is lehetősége lesz megtekinteni.

A székkutasi program közös énekléssel ért véget. Labozás Antal prímás vezetésével a kutasiak által kedvelt népdalokat és nótákat közösen dalolták el a résztvevők, miközben forró teát és házi süteményeket fogyasztottak.

Forrás és fotók: promenad.hu