Ambrus Sándor elmúlt ötven évének a munkáit mutatta be a XIII. Kezek dicsérete kiállításon a hódmezővásárhelyi Belvárosi Fazekasházban, ahol a Magyar Kereskedelmi Iparkamara Elnöki Aranyérmes, nyolcszoros Magyar Kézműves Remek díjas fazekas népi iparművésze egy különleges elismerésben is részesült.

Ambrus Sándor már gyermekkorában közel került az agyaghoz, a nagyapja révén, aki sárral dolgozott, így a kiskori sárdagonyák nem hiányozhattak az életéből – kezdte köszöntőjét Almási István, polgármester, aki az iparművész életét, munkáját méltatta. Összeszámolni is lehetetlen, hogy az egy – két napos utcai, vagy alkalmi bemutatkozó látogatásoktól, az időszakos kiállításokig hányszor mutatta meg tehetségét, hány embernek szerzett örömet, életre szóló élményt – fejtette ki Almási István.

A megnyitón Rabi József, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari elnöke beszédében külön kiemelte Ambrus Sándorné, Erika kitartását, türelmét, mint elmondta, minden sikeres férfi mellett egy erős nő áll. Ambrus Sándor 2002-ben kapta meg a népi iparművész címet – folytatta Rabi József, aki arra kérte a nyolcszoros Magyar Kézműves Remek díjas fazekast, hogy legyen átadó mester, adja át a tudását a fiatalabb nemzedéknek.

Most pedig engedjék meg, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének a nevében egy szerény ajándékot adjak át Ambrus Sándor úrnak - ezekkel, a szavakkal nyújtotta át az elmúlt 50 év elismerését, egy 18 karátos arannyal futatott hollóházi porcelánból készült díjat Rabi József, a könnyekig meghatódott művésznek.

A meghatódottságtól alig tudott szóhoz jutni Ambrus Sándor, aki 50 évvel ezelőtti osztálytársait is köszönthette a vendégek között. Az iparművész megköszönte a feléje irányuló szeretetet, a média segítségét, a közönség és a család támogatását.

A megnyitó után a vendégeket a teraszon egy közös koccintásra invitálták, majd a kiállítás is megtekinthető volt. Szántó Lukácsné látogató elmondta, minden évben eljön megnézni a kiállítást. A fazekas művészet nagyon tetszik neki, és mindig szívesen jön a Belvárosi Fazekasházba.

- Forrás: www.promenad.hu -