Július 1-jével megszigorították az ittas vezetés szabályozását is. 0,8 ezrelék helyett már a sofőr 0,5 ezrelék feletti véralkoholszintje is bűncselekménynek számít – tudtuk meg a Rádió 7 kedd délelőtti Napraforgó műsorából, amelyben Égető Gyula beszélgetett Dr. Karsai Krisztinával, a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának tanszékvezető egyetemi docensével és Prof. Dr. Nagy Ferenccel egyetemi tanárával.

A műsorban Dr. Karsai Krisztina, tanszékvezető egyetemi docens elmondta, hogy július 1-jével megszigorították az ittas vezetés szabályozását is. 0,8 ezrelék helyett már a sofőr 0,5 ezrelék feletti véralkoholszintje is bűncselekménynek számít. A bódult állapotban való gépjárművezetést is teljesen külön értelembe veszi az új törvénykönyv.

A kábítószereket illetően is változott a törvény, mivel a jogalkotó úgy gondolta, hogy a kábítószer fogyasztását is nevesíteni kell, a megszerzésén és a tárolásán kívül. A drogok használata önálló bűncselekmény lett, amely 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A vendégek kitértek a családon, párkapcsolaton belüli erőszakot illető törvények módosulására is. Dr. Karsai Krisztina kifejtette, az elmúlt két évben komoly kampány folyt annak érdekében, hogy történjen valami, hogy ezt a problémát megfelelően tudják kezelni, így a törvénykönyvben a párkapcsolati erőszak külön jelenik meg a rendszeres és erőszakos megaláztatás büntetése érdekében.

Prof. Dr. Nagy Ferenc egyetemi tanár műsorunkban elmondta, az új törvénykönyv szerint a büntethetőség korhatára általában továbbra is 14 év, de az emberölést, az életveszélyt vagy a halált okozó testi sértést, rablást, illetve kifosztást elkövető, 12. évüket betöltő gyermekek is büntethetők, ha megfelelő belátási képességgel rendelkeznek.

Változás, hogy védelmi eszközt telepíthetünk magánterületünkre a fenyegető támadás elhárítása érdekében. Természetesen ez a védelmi eszköz nem lehet alkalmas emberi élet kioltására és csak a támadót érheti ilyen értelemben sérülés.

Ezentúl, adott esetben a támadónak arra is számítania kell, hogy büntetlenül megölhetik, ha a jogtalan támadás az emberi élet kioltására irányult, a sértett gondolkodás és büntetőjogi következmények nélkül bármit megtehet. Amennyiben valakit az utcán éjszaka vagy nappal csoportosan, felfegyverkezve támadnak meg, szabadon megválaszthatja, hogy milyen módon védekezik.

Szigorították az eddigi három éves elévülési időt, amely most megemelkedett öt évre. Az életfogytiglan tartó szabadságvesztés törvénye megmaradt változatlanul, megmaradt a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége és a tényleges életfogytig tartó szabadság vesztés is.

Forrás. promenad.hu