Sikeresen pályázott Székkutas a települést érintő belterületi vízrendezés első ütemére: a több mint 65 millió forintos összköltségű beruházás során három kilométer hosszúságban épülnek vízelvezető árkok. A projekthez a település tíz százalék önerőt biztosított.

A községet az elmúlt években többször is veszélyeztette a belvíz, a projekt a legsúlyosabban érintett területet fogja érinteni: a település dél-keleti részén a Jókai és a Németh László utca térségét – mondta Rostás Tibor, település-üzemeltetési ügyintéző, hozzátéve, az új vízelvezető rendszer az Orosháza felől érkező vizek megfelelő elvezetéséről fog gondoskodni, hiszen a nagy esőzések és a hirtelen olvadás következtében a víz a házakba és a telkekre is betör.

A belterület érintett utcáiban főként nyílt szelvényű, burkolt, földmedrű árkok lesznek kialakítva, az ingatlanok kapubejáróinál pedig betoncső-átereszek kerülnek elhelyezésre, amelyhez két oldalt monolit-beton támfal és kerékvető épül. A tervezett árkok hosszúsága meghaladja majd a 3000 folyómétert, és a keletkezett víz hatékony elvezetése érdekében megfelelő magassági szintezéssel is ellátják majd.

A munkálatok július elejével elkezdődtek, jelenleg a területek előkészítése zajlik, kijelölik a leendő árkok nyomvonalát, valamint a növényzetet gyérítik. A Németh László utca mögötti árok kotrása is elkezdődött, ezzel párhuzamosan szintén elkezdődtek a munkálatok a Mágocsi út melletti kakasszéki befogadónál.

A beruházás a külterületet is érinteni fogják, de csak akkor kezdenek dolgozni, amikor a földeken megtörtént a betakarítás, hogy a gazdálkodók földjein ne keletkezzen terméskár.

A munkálatok előreláthatóan december 31-ig tartanak majd.