Az Index információi szerint a kormány hétfői ülésén teljesen átírták az uniós pénzek elosztását végző intézményrendszer átalakítási terveit.

Az elfogadott javaslat szerint a korábbi tervekkel ellentétben mégis megmarad a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Az eddig működő felálláshoz képest annyi lesz a változás, hogy az irányítás a fejlesztési tárca helyett a Miniszterelnökséghez kerül majd.

Úgy tudják, hogy az NFÜ áthelyezését rövid határidővel vették tervbe, augusztus 1-jétől már az Miniszterelnökség irányítása alatt kell működnie.

Lázár János feladatkörének ezirányú bővítése nem újdonság, hiszen korábban is ő vállalta, hogy a felgyorsítja a bentragadt források kiosztását. Eddig azonban többnyire arról volt szó, hogy az NFÜ csak a jelenleg is futó programokat viszi tovább azért, hogy ott ne történjen jelentős változás. A mostani uniós költségvetési ciklus végéhez közeledve 2013-ban 1500 milliárd forintot, 2014-ben pedig 1700 milliárdot kell lehívni ahhoz, hogy az országot ne érje forrásveszteség.

Az Index januárban számolt be arról, hogy a kormány eldöntötte: megszünteti az NFÜ-t, és egy decentralizáltabb szisztémát hoz létre. Az akkori terv az volt, hogy a minisztériumoknál jönnek létre az irányító hatóságok, és ezzel biztosítják a szakpolitika, a stratégiaalkotás és a végrehajtás közötti összhangot.

A hétfőn elfogadott javaslat azonban a jelek szerint azzal számol, hogy a 2014 utáni időszakra is megmarad az NFÜ. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy mi lesz az irányítóhatóságokkal. További kérdés, hogy a Miniszterelnöki Hivatal milyen apparátussal veszi majd át az ügynökség felügyeletét, hiszen a fejlesztési minisztériumban is legalább 50-60-an foglakoznak az NFÜ-s ügyekkel.

Forrás: Index.hu