Az új földtörvénnyel kapcsolatban kedden délután Benkő Zsolt, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség települési képviselője és Ozgyin Balázs, a Magosz Fiatal Gazda Tagozatának Csongrád Megyei elnöke tartottak sajtótájékoztatót Hódmezővásárhelyen.

- Június 21-én az országgyűlés elfogadta az új földtörvényt, amely Vásárhely és térségét érintően is fontos döntéseket tartalmaz, hosszú távon befolyásolja a magyar mezőgazdaság jövőjét. 2014. május elsejével hazánkban megszűnik a külföldiek felvásárlási moratóriuma. A törvény megvédi a magyar földet a spekulánsoktól, a külföldi vásárlóktól és mindazoktól, akik nem földművesként akarnak magyar földtulajdont szerezni. Ez vonatkozik szántókra, erdőkre, legelőkre, bármilyen besorolású földterületekre – mondta Benkő Zsolt. A rendelet jelentősen megnehezíti az uniós polgárok földhöz jutását.

A törvény fontos része, hogy a helyben lakó földműveléssel, lehetőség szerint állattenyésztéssel foglalkozó magyar gazdák, családok műveljék meg az ország közigazgatási területén lévő földeket. Kitűzött cél, hogy a kis- és középbirtokok az ország művelt földterületein 80 %-ot, míg a nagybirtokok csupán 20-at tegyenek ki.

- A rendelet több ütemben, december 15-én, 2014. január, március és május elsején lép hatályba – folytatta Benkő Zsolt. A törvény szerint kizárólag azok az uniós állampolgárok vásárolhatnak magyar földet, akik életvitelszerűen itt laknak, megfelelő végzettséggel rendelkeznek. Magyar állampolgárok közül is csak azok vásárolhatnak földet, akik hivatalosan földműveléssel foglalkozhatnak, és nagy gyakorlattal rendelkeznek.

A fideszes képviselő ismertette, minden városban és községben felállítanak egy helyi földbíráló bizottságot, amelynek minimum 3-9 helyi gazdából kell állnia. Ők döntenek majd arról, hogy a település közigazgatási területén lévő termőföldek adásvételi szerződéseit támogatják-e. Amennyiben nem, az adásvétel akadályba ütközik.

Ozgyin Balázs a Magosz Fiatal Gazda Tagozatának elnöke a fiatalok gazdákat érintő pozitívumokról beszélt. Kiderült, a jövőben a 18 és 40 év közötti fiatal gazdák földhöz jutását segítik.

Forrás: promenad.hu