Ismét arra kérjük a székkutasi képviselő-testület tagjait, hogy értékeljék a tavaly év eleje óta eltelt időszak munkáját, történéseit, illetve egy kicsit előre is tekintünk az elkövetkező hónapokra. Ezúttal Tembel Tibort kérdeztük.

A képviselő az eltelt időszak legfontosabb történésének azt tartja, hogy megszűnt a település adósságállománya. Ehhez persze a 2010 óta folytatott takarékos gazdálkodás mellett az is kellett, hogy a kormány eltörölje a nem túl nagy, de azért fennálló adósságot. Így most tartalékkal is rendelkeznek, amelyet a pályázatok finanszírozására tudnak fordítani.

A pályázatok közül kiemelte a szennyvíz beruházást, amelynek sikerességéről nemrég értesültek. Ezen kívül befejeződik az óvoda és az iskola felújítása, felújítják a sportcsarnokot és a sportpályát, a művelődési ház és az előtte lévő parkoló is új arculatot kap, a kulturális intézmény belülről is megújul, akár csak az egészségház. Ezekre a pályázatokra már megvan a forrás, és a tervek is elkészültek.

A képviselő úgy gondolja, 2014-re, a ciklus végére elmondhatják, jól gazdálkodtak a saját erővel és az uniós forrásokkal is. Ezeket nem a fogyasztás érdekében használják fel, hanem a jövőbe mutató beruházásokra, amelyek a következő nemzedék számára is élhetőbbé teszik a települést.

Tembel Tibor az általános iskola tagintézmény-vezetője és a képviselő-testületen belül az oktatási ügyek felelőse, így arra is rákérdeztünk, hogy a magyar oktatási rendszer átalakítása mennyire érintette a székkutasi intézményt. – Ez a rendszer költségtakarékosságra épül, ezért a kistelepüléseken nagyon észnél kell lenni, hogy a köznevelési törvényben meghatározott létszámokat (osztályonként 14 fő) tartani tudják – mondta. Kifejtette: Egyelőre nincs probléma, de folyamatosan előre kell tekinteni, figyelemmel kell kísérni, hogy hány gyermek születik, hányan vannak az 1-3 éves korosztályban, illetve az óvodába hányan járnak. A falu érdeke is hosszú távon, hogy maradjon olyan intézmény, amelyben oktatás folyik, és kifelé műveltséget, kultúrát tud sugározni. Jelenleg megvannak a létszámok, de nagyon ügyelni kell, hogy ne vigyenek el innen gyerekeket, jó ütemben iskolázzanak be, esetleg máshonnan csábítsanak ide családokat.

– A takarékos gazdálkodás ellenére sem feledkezünk meg a szociális segítségnyújtásról – hangsúlyozta a képviselő. Erre a rendelkezésre álló pályázati lehetőségeket is megragadják, de az önkormányzat saját forrásból is nyújt támogatást (élelmiszert, tűzifát).

Tembel Tibor úgy érzi, időnként méltatlanul kerül említésre Székkutason a játszóterek hiánya. Igaz, hogy a 30-40 éve épült játszótereken a veszélyessé vált játékokat leszerelték, de nem szabad elfelejteni, hogy az óvoda parkja, az iskola játszóparkja és a sportpálya mindig is alkalmas volt nagyobb rendezvények alkalmával a gyermekek foglalkoztatására. A helyzet a jövőben csak javulni fog, mivel a gyermeknapon adják át a Kossuth utcai játszóteret, gondolva a kevésbé központi helyen élőkre. Ráadásul a megújuló sportpályán belül is kialakítanak egy játszóteret, amelyet a tervek szerint ősszel vehetnek birtokba a gyerekek.

Forrás: Kutasi Hírek