A Földet a gazdáknak program kapcsán eddig több, mint ezer hektár földre írtak ki pályázatot Hódmezővásárhelyen és környékén. Nagy az érdeklődés a gazdák körében, azonban sok fontos dolog van, amire érdemes odafigyelniük a pályázat benyújtása előtt – ezekről a főbb pontokról beszélgettünk csütörtök délelőtti Napraforgó műsorunkban Dr. Dupsi Krisztinával, a Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal jogi előadójával és Benkő Zsolt települési képviselővel.

Elsősorban a helyi őstermelőket, családi gazdaságokat szeretnék azzal a programmal támogatni, melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium a közelmúltban hirdetett meg. Ennek keretében Vásárhely kistérségében több mint 4000 hektárnyi földre pályázhatnak a gazdák, az országban pedig több mint 20 000 hektár kerül kiosztásra.\"\"

- Fontos információ, hogy a Hódmezővásárhelyiek 20 km-es területen belül pályázhatnak, ebbe beletartoznak az algyői és székkutasi területek is. Mindazok a természetes- és jogi személyek pályázhatnak, akik rendelkeznek megfelelő végzettséggel, de még mezőgazdasági tevékenységet nem folytatnak. Benyújthatnak pályázatot őstermelők és családi gazdálkodással foglalkozók is – adott tájékoztatást Dr. Dupsi Krisztina, aki azt is hozzátette: a pályázat benyújtását megelőzően regisztráltatniuk kell magukat a jelentkezőknek, melynek a díja 40 000 forint plusz ÁFA. Fontos tudni, hogy a pályázat kitöltése kapcsán mindenre oda kell figyelni, például formailag megfelelő legyen, ebben segítséget nyújt a Vásárhelyi Önkormányzat. Az önkormányzat munkatársait ebben az ügyben a hivatal földszintjén, a 13/A szobában találják.

A műsorba János nevű hallgatónk olyan kérdéssel telefonált, hogy amennyiben sikertelen a pályázat, akkor a regisztrációs díjat visszafizetik-e. Erre Dr. Dupsi Krisztina elmondta, a regisztrációs díjat nem fizetik vissza, de a pályázati biztosíték összegét igen. Ennek ellenére Benkő Zsolt minden gazdát arra biztat, hogy pályázzon, mert a képviselő szerint ez egy vissza nem térő, és hosszú távra megélhetést biztosító lehetőség. A Vásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke elmondása szerint nagy az érdeklődés a pályázatok iránt, a legtöbben arra kíváncsiak, hogy hol találhatóak ezek a földek.

- A helyrajzi számok alapján, az interneten megtalálhatóak egy elektronikus térképen a földek. Én azt javaslom minden gazdának, hogy a pályázat benyújtása előtt tekintsék meg személyesen is a földterületet, így kiderülhet, hogy milyen minőségű.


Forrás: promenad.hu