Több mint két milliárd forint értékű beruházást terveznek Székkutason a közel jövőben, ebből már több dolog meg is valósult – derült ki mai Napraforgó műsorunkból, melynek Szél István, Székkutas polgármestere volt a vendége.

  Az egyik legfontosabb beruházás Székkutas község szennyvízelvezetésének fejlesztése – tudtuk meg a műsorban Szél Istvántól, aki azt is elmondta, ez a beruházás 1,4 milliárd forintból fog megvalósulni, reményeik szerint 2014. év végére. Eddig 92 %-os támogatást tudtak elérni a fejlesztés megvalósításához, amelyből még szeretnének lefaragni.

\"\"

Folyamatban lévő beruházás a belterületi vízrendezés- I. ütem, 65 millió forint értékben, és a Falumúzeumot is felújították, ennek a költsége 20 millió forint volt. Támogatást nyertek a temető felújítására, több mint 30 millió forint értékben, a faluközpont felújítására 85 millió forint értékben, ebben benne van a térrendezés, rehabilitáció, a piac felújítása, egy közösségi tér kialakítása fog megvalósulni, parkolókkal, továbbá a Faluház nagytermének, vizes blokkjainak felújítása is szerepek a tervek között – adott tájékoztatást Szél István.

Szintén támogatást nyertek a Székkutasi Sportkomplexum felújítására, mintegy 71 millió forint értékben, ezt szeretnék már októberben átadni. Itt megújul a futópálya, a futballpálya, korszerűsítik a világítást, hőszigetelés és nyílászáró csere lesz. A napokban adták át a település új játszóterét, ami mellett létesül még egy uniós játszótér is. Épül a Kakasszék- Orosháza közötti kerékpár út is.

- Ez mind olyan projekt és pályázat, ami sok száz millió forinttal segíti a helyi önkormányzatot és a helyi vállalkozókat – hangsúlyozta Szél István.

A Nemzeti Földalap Kezelő tájékoztatása szerint és a most kiírt pályázat szerint több mint 1600 hektár földet osztanak ki a gazdák között Székkutas térségében. Szél István elmondása szerint nagyon szeretné, ha ez székkutasi gazdák kezébe kerülne, ha a helyi gazdálkodók is pályáznának, amelyben az önkormányzat szakmailag és jogilag is segíti őket.

Szél István azt is elmondta, a közel múltban új házi orvosa lett a településnek, Bakos Attila személyében. A polgármester szerint Bakos Attila ismeretlenként érkezett a településre, és nagyon nagy aktivitással végzi a munkáját, ami már abban is megmutatkozott, hogy a mellrákszűrés terén 65%-os átszűrést ért el a településen, ami az elmúlt 4-5 évben a 20%-os átszűrésekhez képest nagyon nagy előre lépés.

- Ezeknél a szűréseknél a háziorvosnak van a legnagyobb felelőssége, mennyi embert tud rábeszélni, hogy igenis el kell menni ezekre a szűrésekre, ebbe nagyon sok energiát bele fektetett.

Szél István azt is elmondta, a háziorvossal közösen is pályáznak, egészségügyi eszközökre, EKG készülékre, vérnyomásmérőkre.


Forrás: promenad.hu