Ismét arra kérjük a székkutasi képviselő-testület tagjait, hogy értékeljék a tavaly év eleje óta eltelt időszak munkáját, történéseit, illetve egy kicsit előre is tekintünk az elkövetkező hónapokra. Ezúttal Kovácsné Rostás Erzsébetet kérdeztük.

– A községi önkormányzat életében jelentős a gazdasági stabilitás, ami következetes, takarékos gazdálkodásban, a pályázatok adta lehetőségek kihasználásában rejlik. Ami számomra egyik legpozitívabb, a szennyvízcsatorna és szennyvíztisztító beruházás lesz. A belterületi csapadékvíz elvezetésére vonatkozó nyertes pályázat közbeszerzési eljárása folyik, s utána elkezdődhet a munka – emelte ki a képviselő.

– Összességében a megvalósítandó pályázatok mintegy 2,2 milliárd forintot tesznek ki, ami ez ideig példátlan mennyiségű fejlesztést, beruházást jelent. Civil működési pályázatok során NEA keretből ez évben a Székkutasi Olvasókör 400 ezer forint, a Lovas Klub 450 ezer forint támogatásban részesül folytatta.

– A község életében az elmúlt hónapokban az egészségügyi ellátás változásával is találkozott a lakosság. Dr. Bakos Attila látja el mindkét körzet betegeit. A két utas betegirányítási rendszert szokják meg a betegek. A várakozási idő így gyógyszeríratási és nővéri teendők külön helyiségben történő ellátásával csökken. A vizsgálatra várók a közvetlen orvos-beteg kapcsolat részesei. A vérvétel, a fizioterápiás ellátások helybeli lehetősége sok utazástól mentesítik a betegeket és hozzátartozóikat. Március óta új, modern középfrekvenciás elektromos ingerterápiás készülék áll a mozgásszervi betegek rendelkezésére. Hospice, fekélyes sebek kötözése otthonápolás keretében igénybe vehető fekvőbetegek részére, májustól fizioterápiás otthoni kezelés is. Leader pályázat beadásával igyekszik az önkormányzat és a háziorvos a meglévő orvosi műszereket fejleszteni, valamint egészségmegőrző szolgáltatást vezet be a jövőben (sószoba, infraszauna). A HPV és bárányhimlő elleni oltás térítésmentesen történő hozzájutása is vívmányunk. – mondta el Kovácsné Rostás Erzsébetet.

Kulturális és civil tanácsnoki és olvasókör elnöki teendői kapcsán így összegezte az elmúlt évet: „A civil csoportok kitűzött céljaikat önállóan szervezik, magas szinten közösségé kovácsolják össze tagjaikat. Ez fontos elidegenedő világunkban, hiszen így lesznek nyitottak egymás munkája iránt, s összefogással is szeretnek közös programokban részt venni. Kiemelkedik a Költészetnap, a Táncvilágnapi Gála, a Gyermeknap, a Mezi Fesztivál, a Szántóverseny, a Szüreti ünnep, a Lovas nap, az Idősek napja, a Motoros találkozó, a Dalkörök találkozója, a Harmonika est, valamint az óvoda és általános iskola műsorai. Ezek a nagyszabású rendezvények viszik községünk jó hírét. Mindegyik civil klub sok önkéntes munkával teszi széppé, vonzóvá saját rendezvényét, s kölcsönösen részt vesznek egymás programján.”

– Nagy hiányt pótolnak tevékenységükkel, hiszen önkormányzati támogatással és saját erejükből, a Kulturális Kerekasztal összehangoló egyeztető munkájával a Könyvtár és a Székkutasi Olvasókör hagyományőrző, kultúraszervező igyekezetét segítik és valósítják meg – tette hozzá.

– Tavaszi programjainkra nagy lelkesedéssel készülünk. Így az április 28-án sorra kerülő Kistérségi Hagyományőrző Nap és Kistérségi Táncgálára, valamint a május 26-i Gyermeknapra és játszótér avatóra. További évente ismétlődő rendezvényeinket is igyekszünk színvonalasan megszervezni – zárta beszélgetésünket Kovácsné Rostás Erzsébet.

Forrás: Kutasi Hírek