A Vásárhelyi Pusztáért Szövetség Fáját is elültették szombaton Kardoskút-Puszatközpontban, ahol a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség második megbeszélésére került sor. Mindezek mellett már hetedik településként Pusztaföldvár is csatlakozott az egyesülethez.

\"http://static.promenad.hu/article/12/67/65/8c6ca7a0fe32fdcfccf8103321df258c_big.jpg\"

A vásárhelyi pusztáért társkapcsolatra lépő intézmények és települések második megbeszélését áprilisban 6-án, szombaton tartották Kardoskút-Pusztaközpontban, az olvasókör épületében.

Az első, január 26-i találkozón aláírtak a résztvevők egy nyilatkozatot. A puszta hat településének polgármestere - Hódmezővásárhely, Székkutas, Nagymágocs, Békéssámson, Kardoskút, Orosháza -, illetve a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója által létrejött együttműködéshez jelezte csatlakozási szándékát Pusztaföldvár is, mely település szombaton alá is írta az együttműködést.

\"http://static.promenad.hu/article/12/67/65/b3ce62381c606aa34d899953b30919c8_big.jpg\"

A Puszta értékei napjainkban azonban komoly veszélyben vannak, az értékmentés és a fejlesztés pedig csupán a fejlesztési terveket összehangoló, azokhoz sikeresen uniós pályázati forrásokat kapcsoló, az érintett települések együttműködésén alapuló közös testületi munkával sikerülhet.

Átfogó fejlesztési stratégia kialakítása, közös uniós pályázatok készítése, de mindenekelőtt a Puszta értékeinek védelme és fejlesztése érdekében alakult az egyesület – mondta Szenti Tibor, néprajzkutató, aki az ötletgazda is egyben.

\"http://static.promenad.hu/article/12/67/65/0ee8ad5ef0a04c6b943925335e0f6a0c_big.jpg\"

Az egyedülálló kezdeményezés célja, hogy az érintett települések és a környezetvédelmi szervezet együttműködésével egy olyan, közös testület jöjjön létre, amely a tagok erejének összefogásával, és tevékenységük összehangolásával hatékonyan és eredményesen tud dolgozni a Puszta értékeinek védelméért és fejlesztéséért.

A második megbeszélésen egy diófát is ültettek Kardoskút-Pusztaközpontban. A facsemetére szalagot tettek, melyet egy közös fotó erejéig minden „partner” megfogott és közben kívánhatott valamit.

Forrás: promenad.hu