Székkutas - A települési szennyvíz kezeléséről szóló uniós irányelv teljesítési határideje Magyarországnak 2015. december 31. Ezért a kormány idén valamennyi szennyvízprojektet kiemelt beruházássá nyilvánította.

A pályázati támogatás is emelkedett, a 2011-ben még 85 százalékos arány helyett 95 százalék lehet a maximum. Ez a projektek tartalmától, költség-haszon elemzésektől függ – a székkutasi szennyvíz-csatornázási pályázatnál 92 százalék. A székkutasi önkormányzat pályázata jelenleg a kormány általi jóváhagyásra vár: az össztámogatás 1 milliárd 16 millió, a beruházás teljes költsége 1 milliárd 116 millió forint.

A projektben a szennyvízcsatorna-hálózat megépítésén kívül új szennyvíztisztító telep létesítése is szerepel. A falu kis részén, 78 ingatlannál már van kiépített csatornarendszer, de a régi szennyvíztelep megszűnése után, az innen származó szennyvíz is az új telepre kerül. Az új szennyvízcsatorna-hálózat 610 házat érint Székkutas belterületén.

– Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor ebben az évben megköthetjük a támogatási szerződést, és a közbeszerzési eljárásban kiválasztott kivitelező az esztendő végén megkezdheti a munkát. De legkésőbb 2014 tavaszán mindenképpen muszáj, mert a beruházást az európai uniós előírás miatt 2015. december 31-éig be kell fejezni – mondta el Hunyák Zsuzsanna, Székkutas jegyzője.

 

- Forrás: www.delmagyar.hu -