Az elmúlt hetekben tapasztalt intenzív havazás során jelentős mennyiségű csapadék hullott szinte az ország teljes területén. A hó olvadásának következtében fokozottan terhelődtek a vízelvezető árokrendszerek, ezért még idejében végre kell hajtani a szükséges karbantartási munkálatokat - figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A települések katasztrófavédelmi osztályba sorolása alapján Magyarország 3176 településéből 1618 települést veszélyeztethet belvíz. A belvíz- és más helyi vízkárok megelőzésének szerves részét képezik azok a supervisori hatósági ellenőrzések, amelyek keretében a katasztrófavédelem polgári védelmi szakterülete már a tavalyi év során több mint 2500 település közel 8000 kockázati helyszínén ellenőrizte a belterületi vízelvezető rendszereket. A hatósági munka azonban csak az egyik eleme a megelőzésnek, hiszen a tisztítást és a karbantartást a tulajdonosoknak vagy kezelőknek kell elvégeztetniük. Belvíz- és egyéb vízkárok ugyan ilyenkor is előfordulhatnak a lehullott csapadék mennyiségétől függően, de a tisztítással elérhető, hogy az erre kialakított rendszerek a lehető legtöbb vizet elvezessék.

Veszélyforrás lehet az árokrendszerben a víz útjába kerülő bármilyen akadály, ami meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz. Az ellenőrzést végzők általános tapasztalatai szerint az alábbi problémák a leggyakoribbak: az elvezetők és az átereszek feliszapolódnak; hiányos vagy tönkremegy a külterületi vízelvezető hálózat; az átereszek beszakadnak vagy feltöltődnek; egyes utcákból hiányoznak a csatornák és az elvezetők; a partoldalak növényzete elburjánzik.

A szemlék során tapasztalt hiányosságok megszüntetésére javító intézkedéseket adtak ki a polgári védelem hatósági szakemberei. Az ellenőrzések során a legtöbb tulajdonos megértette a karbantartás és a megelőző intézkedések fontosságát. Ezt bizonyítja, hogy a belterületi vízelvezetők visszaellenőrzése során a tulajdonosok és kezelők a meghatározott intézkedések 80 százalékát megtették, a fennmaradó kötelezések végrehajtását pedig beütemezték.

Forrás: Hajdu Márton tű. százados, helyettes szóvivő