Sikeres volt az Egészséges Vásárhely Program emlőszűrő-állomásának székkutasi látogatása, hiszen az elmúlt évekhez képest sokkal többen végezték el a vizsgálatokat. Közel ötvenen vették igénybe a vizsgálatot - mondta Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója.

\"http://static.promenad.hu/article/12/64/69/8d84cded75c7c46b6473451e2dcd6273_normal.jpg\"

Immár hatodik éve indult útjára az Egészséges Vásárhely Program emlőszűrő-állomása: a szűrőbusz Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye kisebb településeit keresi fel, így a kis lélekszámú települések lakói is a saját településükön vehetnek részt az emlőszűrő programokon. Idén a szűrőbusz működését a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatja a Rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon projekt keretében.

Az EVP egyik prioritása az emlőszűrő program, melynek célja, hogy minél nagyobb számú nőnél, minél korábbi stádiumban kerüljön a betegség felismerésre és kezelésre. A program ezért már a kezdetektől, 2008 áprilisa óta működteti a korszerű emlővizsgálatokat lehetővé tevő emlőszűrő-állomását, melyet a Magyar Rákellenes Liga és a Johnson & Johnson cég bocsátott az EVP rendelkezésére.

\"http://static.promenad.hu/article/12/64/69/13090ca3b803f496c3be9791af05d526_normal.jpg\"

Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója elmondta: nagyon örülök, hogy a székkutasi szezonnyitó megjelenésünkre ilyen sokan eljöttek. Hatodik éve működik a szűrőbusz. Az elmúlt öt évben tizenháromezer meghívót küldtünk ki közel negyven településre. Összesen 4200 szűrést tudtunk elvégezni – számolt be a statisztikai adatokról dr. Kallai Árpád, aki szerint nagy volt a látogatottság, de ahhoz még mindig kevés, hogy a halálozáson jelentősen javítani tudjanak.

Most már nemcsak a térségben, hanem a határon túl is jelen vannak, ugyanis a fent is említett pályázat keretében olyan településekre is eljutnak, ahol eddig még nem voltak. Dr. Kallai Árpád hozzátette: a busz elmegy olyan településekre, amelyek távol esnek a szűrőközpontoktól, ami egy óriási lehetőség, hiszen közel visszük a vizsgálat lehetőségét a hölgyekhez.

Az igazgató végezetül arra kérte a lakosokat - jelen esetben a hölgyeket -, hogy minél többen végezzék el a szűrővizsgálatot.

A szűrésekre ebben az évben is azokat a 45-65 közötti nőket várják, akik az elmúlt két évben nem vettek részt mammográfiás vizsgálaton. Számukra az EVP az ÁNTSZ-szel együttműködésben névre szóló meghívót küld. A programszervezők célja, hogy az érintett korcsoportból minél többen vegyenek részt a szűréseken, hiszen az emlőrák korai felfedezése életet menthet.

\"http://static.promenad.hu/article/12/64/69/00e2775e6de8cdc3ddc99c0c8a3965d2_normal.jpg\"

- Minden egyes hölgynek, de főként a 45 és 65 év közötti hölgyeknek fontos ez a szűrés – mondta Szél István, polgármester, aki hozzátette: ez egy nagyon nagy lehetőség, hogy a busz házhoz jön, a lakosoknak nem kell elutazniuk más településekre, akik így akár gyorsabban is sorra kerülnek. Mindezek mellett ez a szűrés elengedhetetlenül fontos az egészség szempontjából – jelentette ki a település első embere.

Az EVP munkatársai a 2008-as indulás óta már többször jártak Székkutason, melynek lehetőségeit a továbbiakban is ki fogják használni, sőt dr. Bakos Attila, háziorvossal azon dolgozunk, hogy más szűréseket is a településre hozzunk – zárta Szél István.

Dr. Bakos Attila, a település új háziorvosa elsőként megköszönte, hogy ilyen szép számmal látogattak el a szűrővizsgálatra. Beszélgetésünkkor már több mint negyven hölgyet vizsgáltak meg az EVP munkatársai.

A háziorvos is elmondta, hogy terveik között szerepel, hogy bővítik az ingyenesen elvégezhető szűrések számát. A nőgyógyászati és az urológiai rákszűrésre gondolt dr. Bakos Attila, aki szerint ezekre is nagy szükség van, hiszen jelentős problémát okoznak az embereknek és az egészségügynek.

A háziorvos szerint Székkutas lakossága megfelelő egészségügyi állapotban van az országos átlaghoz viszonyítva. Székkutason a következő emlőrák szűrésre május 16-án és 17-én kerül sor.

\"http://static.promenad.hu/article/12/64/69/3e112894f40df3784783a87cc5483e55_big.jpg\"

Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója elmondta, hogy határon átnyúló program keretében 1,7 millió eurót nyert az aradi, a szentesi és a vásárhelyi kórház. Hódmezővásárhelyen 800 ezer eurót forgatnak be, melyből az egész mammográfia megújul.

- Ebben az életkorban már ezt a lehetőséget ki kell használni. Minden évben elmegyek, eddig még nem volt probléma, de remélem nem is lesz. Nagy könnyítés, hogy a busz ide jön, nem kell elutaznunk, sőt még a várakozási idő is sokkal kedvezőbb – mondta Egri Sándorné.

Lászlai Józsefné is hasonlóan nagyon fontosnak tartja a szűrővizsgálatot. A hölgy az utolsó vizsgálatán vett részt pénteken.

Forrás: promenad.hu

\"http://static.promenad.hu/article/12/64/69/3a03798ef99b0978931187a1051e00cb_big.jpg\"