Székkutas - Április 15-étől ebrendészeti telep kezdi meg működését a Vásárhelyhez közeli Székkutason.

A cél az elszaporodott kóbor, illetve utcára kicsapott kutyák begyűjtése. A zárt, a külvilágtól kerítéssel elhatárolt sintértelep építését, létrehozását már megkezdték Székkutas külterületén. A telepet egy ebbefogó és egy az állatokról gondoskodó személy szolgálja majd ki – tudtuk meg Szél István polgármestertől. A befogott kutyákat kennelekben helyezik el, valamint a beteg jószágok számára elkülönített helyet alakítanak ki.

A befogott állatokat – a rendelet előírásainak megfelelően – 14 napig őrizhetik, utána el kell őket altatni. A község honlapján, a szekkutas.hu-n a kutyákról fényképeket, adatokat találhatnak majd az érdeklődők, és amennyiben nem jelentkezik értük eredeti gazdájuk, elvihetők, örökbe fogadhatók. Ez lenne a cél, nem a kutyusok elaltatása, elpusztítása – hangsúlyozta a falu első embere. A telep éves működtetése 600 ezer forintjába kerül majd az önkormányzatnak.

– A kutyák, a házi kedvencek utcára kerülésében nem a chiprendszer bevezetését, hanem a felelőtlen állattartást látom jelentősebbnek – mondta Szél István. – A lyukas, foltozatlan kerítések, tanyákon a kerítéshiány, a nem megfelelő táplálás, etetés mind nyomosabb oka lehet szerintem annak, hogy egy kutya elszökök, megpróbál új gazdát, otthont találni. Ha az ebek oldaláról „gondoljuk végig", megérthető. Viszont jó tudni: az elcsatangolt és befogott kutyákkal kapcsolatos minden költséget – befogás, tartás, chipbeültetés, a szükséges oltások beadása – az érte jelentkező tulajdonosra, illetve gazdajelöltre hárítjuk, neki kell megfizetnie. Nem az a célunk, hogy az utcára került kutyákat elaltassuk, elpusztítsuk, azt szeretnénk, ha új gazdára találnának, vagy a régi jelentkezne értük, és hazavinné őket – hangsúlyozta Szél István.

- Forrás: www.delmagyar.hu -