A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden a Reutersnek adott interjút. Egyebek közt az is szóba került, hogy Varga Mihály egy "másik jelentős pozícióba kerülhet". Lázár arról is beszélt, hogy a jegybankelnök jelölésénél próbálják elkerülni a piac drámai reakcióját. Lázár János szerint 20 százalékos rezsicsökkentés lenne kívánatos. A Fidesz két számjegyű előnyéről is beszélt a hírügynökségnek.

Tekintve, hogy jövőre parlamenti választások lesznek Magyarországon, a kormány energiaár-csökkentéssel akar kedvezni a választópolgároknak és az adóssággal terhelt háztartásoknak, hogy több pénz maradjon más kiadásaikra - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden a Reuters hírügynökségnek adott interjújában. Egy ilyen lépés segíthet a recesszió sújtotta gazdaság fellendítésében is - jelentette ki.

A jobbközép kormány ezenkívül szeretne szorosabb kapcsolatot kialakítani az újonnan kinevezendő jegybanki vezetőkkel, hogy felgyorsuljon a hitelek kihelyezése a vállalkozásokhoz - tette hozzá.

Magyarország nem akar kölcsönt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), mert a piacról is tudja magát finanszírozni, de meg akar felelni az Európai Unió szigorú költségvetési szabályainak - mondta Lázár.

"A nemzetközi pénzvilág bizalma segített abban Magyarországnak, hogy ne legyen rászorulva az IMF-kölcsönre. Ahhoz, hogy ezt a bizalmat megtartsuk, ragaszkodnunk kell a (szigorú) költségvetéshez. Nem lehetséges a költségvetési lazítás" - szögezte le.

Több mint egy évvel azután, hogy Magyarország - akadozva bár -, de tárgyalásokat folytatott az IMF-fel és az Európai Unióval, a kormány - megragadva az alkalmat, hogy a világban most jelentős pénzmennyiség keres magas hozamot - devizakötvény kibocsátását készíti elő, 2011 óta az elsőt, és a kibocsátás valószínűleg a héten meg is történik - jegyzi meg a Reuters. Noha a Fidesz a választások óta elvesztette támogatásának egy nagy részét, és a nyolcmillió választópolgárnak mintegy a fele nem tudja, kire szavazzon, a pártnak a legutóbbi felmérési adatok szerint még mindig két számjegyű előnye van ellenfeleivel szemben.

A kormány nem osztogat, viszont több millió szavazópolgár rezsiszámlájának összege csaknem harmadával kevesebb lesz, mert a kabinet maximált árakat kényszerít a - főleg áram-, illetve gázszolgáltató - közműcégekre, amelyek jórészt külföldi tulajdonban vannak - mondta Lázár.

A kormány ezenkívül figyelni fog a forint árfolyamára, ami kényes kérdés, minthogy az állam, a háztartások és a vállalkozások egyaránt el vannak adósodva külföldi devizában, főleg svájci frankban, illetve euróban.

A miniszterelnök legkésőbb márciusban kinevezi a jegybank új elnökét, de várhatóan óvatos lesz az illető kiválasztásában, hogy elkerülje a piac bármilyen drámai reakcióját - mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, hozzátéve, hogy a forint árfolyamának pontos értéke másodlagos.

"A kérdés nem az, hogy a forintnak az euróhoz viszonyított árfolyama 300 fölött vagy alatt van, hanem hogy meg tudjuk-e őrizni a stabilitást. A központi bank élén történő változás nem hozhat bizonytalanságot, nem vethet fel kérdéseket ezzel a stabilitással és a pozitív pénzügyi trendekkel kapcsolatban" - mondta az államtitkár.

Minden országban, amely jól működik és sikeres gazdaságpolitikát folytat, a jegybank legfontosabb célja az árfolyam-stabilitás mellett a növekedés ösztönzése a kormány színétől függetlenül - magyarázta Lázár.

Varga Mihály, aki az IMF-fel folytatott, de mostanra megszakadt tárgyalásokat vezette, hamarosan egy "másik jelentős pozícióba" kerülhet - fogalmaz a hírügynökség. Az államtitkár ezt nem volt hajlandó pontosabban kifejteni, de azt elmondta, hogy a kérdés márciusban eldől.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e kormányátalakítás a közeljövőben, Lázár azt mondta: "ez a miniszterelnök előjoga, de nem zárhatom ki, hogy lesz. A kormányfő egy jelentős, komoly tisztségben számít rá (Varga Mihályra)".

Több piaci szereplő azt találgatja, hogy Varga Mihály - aki 2001-2002-ben, Orbán első kormányában volt már pénzügyminiszter - fogja váltani Matolcsy Györgyöt a gazdasági tárca élén. Matolcsyról - a nem hagyományos gazdaságpolitika megalkotójáról - úgy tartják, hogy az egyik legesélyesebb a jegybankelnöki posztra.

Orbán nemrég azt mondta, hogy csak a jelenlegi jegybankelnök, Simor András mandátumának lejárta előtt egy nappal fogja megnevezni jelöltjét a tisztségre, ennek ellenére a forint árfolyama már az év eleje óta sűrűn változik, mert néhány befektető attól tart, hogy a jegybank március után kockázatosabb és nem hagyományos monetáris politikába fog a hitelezés erősítésére - tette hozzá a Reuters.

A rezsiköltségek csökkentése a Fidesz-frakció e heti ülésének fő témája - mondta Lázár az interjúban. Az, hogy a kormány nemrég kötelezte a szolgáltatókat a gáz- és az áramszámlák összegének csökkentésére, csak a kezdet volt - fűzte hozzá.

Az volna az "optimális", ha júniusra csökkenteni tudnánk más közművek szolgáltatásainak - mint például a víznek és a csatornázásnak - a díjait, és további 20 százalékos díjcsökkentés lenne kívánatos 2014 júniusára a most januári 10 százalékos után - jelentette ki az államtitkár. "Ez egy tökéletes baloldali program, úgyhogy a szocialista pártnak teljes mellszélességgel mellé kellene állnia" - fűzte hozzá.

"Nyilvánvaló, hogy azoknak az energiaszolgáltatóknak kell lenyelniük ezen intézkedéseknek a költségét, amelyek az utóbbi években kivitték ennek a szektornak a bőséges nyereségét az országból" - mondta Lázár.

Forrás: MTI