A hatósági állatorvos elrendelte a karantént, az önkormányzat jegyzője eltiltotta az állattartástól a tulajdonost, és felhúzzák Európa legnagyobb mobil-karanténját. Ezek a legújabb fejlemények a Székkutas melletti tanyán embertelen körülmények között tartott kutyák ügyében.

A mobil karantén gondoskodik róla, hogy a kutyák ne tudják elhagyni a területet a két hetes megfigyelés idejére, nyilatkozta Lakos György, a Felelős Állattartás Nemzeti Programjának az országos koordinátora, a Vidékfejlesztési Miniszter Civil szervezeti összekötője. Ezalatt megtörténik a parazita-mentesítés, végül megkapják az oltást, és chippel látják el a kutyákat. Ha minden rendben van, akkor a civil szervezetek segítségével új gazdikat keresnek az ebeknek.

Kilenc civil szervezet együttműködésében valósul meg az állatok megmentése, negyvenhárman dolgoztak a területen csütörtökön. Feltérképezték a területet és összeírják a kutyákat is, hogy később örökbe fogadhatók legyenek.

Magyarországon még nem volt rá példa, hogy mobil karantént építsenek. Az menhelyei annyira zsúfoltak, hogy nem tudnának negyven kutyát elhelyezni. Erre a problémára hoznak létre az országban három intervenciós telepet a közeljövőben a Nyugat-, a Kelet-, és a Közép-Magyarországi Régióban.

Maga karantén Budapestről érkezett, erről már Szigeti Judit, az Orosházi Állat- és Természetvédő Egyesület elnökségi tagja beszélt. Egy kiégett, félig romos házról van szó, ahol egy kútból lehet vizet merni. Se ajtó, se áram nincs. Ezen a területen jelölték ki a karantént. Mivel a szomszédos tanyák messze vannak, ezért nem veszélyeztet senkit. A fejtörést az ellátás és a kivizsgálás okozza. Négy kutyát például a padláson kötött ki a gazdája.

A kutyusok bekerültek egy zárt területre, ahol megfigyelik őket, és minden nap más érkezik az ellátásukra. Az önkormányzat maximális segítséget nyújt, hiszen közmunkásokat, illetve lajtos kocsit biztosít. Ha a megfigyelés alatt nem jelentkezik betegség, illetve elhullás, akkor a megfelelő ellátás után örökbe adhatók lesznek.

A mai napon egy elég népes tábor érkezett a polgármesteri szobámba Lakos György vezetésével – mondta Szél István, Székkutas polgármestere. Elmondta, hogy egy mobil állatkórház felállításával próbálnak a kutyákon segíteni. Érkeztek állatvédők még Szegedről, Orosházáról és Vásárhelyről is. Mindenki azon dolgozik, hogy a kutyákat megmentsék. Viszont mindenkinek meg kell érteni, hogy az önkormányzatnak jogszerűen kell eljárni és a jogszabályokat be kell tartani.

A polgármester azt mondta, hogy egy példátlan összefogás történt a kutyák védelmében.

Forrás: promenad.hu