Példaértékű összefogással sikerült megmenteni a rossz körülmények között élő kutyák életét. Az Állatvédelmi Hatóság, a civil állatvédők és a Székkutasi Önkormányzat együttműködésének köszönhetően az ebek megfelelő egészségügyi ellátást kapnak, és idővel új, gondoskodó gazdához kerülhetnek.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Hódmezővásárhelyi Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal kerületi főállatorvosa vasárnap kapta a bejelentést, hogy Székkutason körülbelül 40 ebet tartanak nem megfelelő körülmények között. A hatóság a rendőrséggel közösen ellenőrzést tartott a helyszínen, majd a hatósági állatorvos azonnali hatállyal elrendelte a kutyák 14 napos helyszíni megfigyelését. Erre járványügyi okok miatt volt szükség, hiszen nem lehetett igazolni, hogy a kutyák megkapták-e a veszettség elleni oltást.

Az állatok megmentése érdekében - példaértékű összefogással - a hatósági főállatorvos, a Felelős Állattartás Nemzeti Civil Program vezetője és a Székkutasi Önkormányzat közösen dolgozott ki egy intézkedési tervet. A szabadon kószáló kutyákat mobil kerítések segítségével fogják be, illetve ugyanitt 14 napos megfigyelés alatt tartják az állatokat.

Közben megkezdődött a kutyák állategészségügyi ellátása: az ebeket a megfigyelési idő alatt beoltják és chippel jelölik meg. Az állatok hamarosan ideiglenes, majd végső gazdához kerülhetnek. A sajtóban megjelent rémhírekkel ellentétben tehát szóba sem került a kutyák leölése. Az összefogás, a hatóság és a civil állatvédők együttműködése bizonyítja, hogy a Székkutasihoz hasonló sajnálatos esetek is végződhetnek jól.

Forrás: www.kormany.hu