Az egyik közösségi oldalon terjedt az a hír, hogy Lyme-kórral fertőzött kullancsot találtak Szegeden, Felsővásrosban. Az ügyről megkérdeztük dr. Tombácz Zsuzsannát, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv megyei tiszti főorvosát is.

Az egyik közösségi oldalon terjedt az a hír, hogy Szegeden, Felsővároson, Lyme-kórral fertőzött kullancscsípés történt. Az eset kapcsán megkerestük dr. Tombácz Zsuzsannát, aki elmondta, konkrétan erről az esetről nem kaptak információt, pedig bejelentés köteles betegségről van szó.

A megyei tiszti főorvos nem zárta ki a lehetőségét, hiszen a régióban, Csongrád megyében Lyme-kórral fertőzött kullancsok vannak. A Lyme-kórt egy Borrelia nevű baktérium terjeszti, amit a kullancs hordoz. Abban az esetben történik fertőzés, ha egy Lyme borrelia baktériumot hordozó kullancs csípi meg az embert, és a vérbe juttatja a kórokozót. Mint megtudtuk ebben az évben eddig 30-40 közötti azoknak az eseteknek a száma, melyeknél Lyme-kórral fertőződtek meg a megcsípett emberek, tavaly 87 ilyen eset történt – tette hozzá dr. Tombácz Zsuzsanna.

Jó hír azonban, hogy Csongrád megyében illetve a Dél-Alföldön nem fertőzöttek a kullancsok az agyhártyagyulladás vírusával. Dr. Tombácz Zsuzsanna azt javasolja, aki kullancsot talál magában, azt feltétlenül el kell távolítani. Egy szemöldök csipesz, vagy kullancs csipesz segítségével egy határozott mozdulattal kell kihúzni a bőrből. Attól azonban óva inti az embereket, hogy bármilyen házi praktikával, krémmel vegyék fel a „harcot” az élősködővel szemben. Azt tanácsolta a bátortalanoknak, hogy ha nem merik kihúzni a kullancsot, akkor forduljanak orvoshoz.

Forrás: promenad.hu