A repce lehet az idei év egyik kiugróan jó hasznot hozó növénye. Dacára a kisebb termőterületnek, a meglévő vetéseken jó termés várható, és egyelőre úgy tűnik, hogy a felvásárlási árak is magas szinten stabilizálódnak.

A tavalyi aszályos időjárás miatt a repce vetése elhúzódott, ezért a vetésterület jelentősen elmaradt az előző évitől. Az azóta eltelt időszak időjárása azonban többnyire kedvezett a repcének. „A kisebb vetésterület mellett is pozíciójavulást jelent a repce esetében a gazdáknak az, hogy a hozamkilátások a csúcson vannak” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász. Hozzátette: „a tavalyi szárazság miatt csökkent ugyan a vetésterület, de a télen nem volt igazán hideg, és viszonylag sok volt a csapadék. Ez összességében kedvező a repcére nézve, a legprofesszionálisabb termelők négy tonnát is elérő hektáronkénti hozamra számítanak. Ennél lényegesen gyengébb, három hektáros termésátlag mellett is már szép nyereséget fog hozni a repce” – véli az agrárközgazdász. Raskó szerint az árak a repce esetében viszonylag stabilnak tekinthetők, a betakarítás után is 130 ezer forint körül alakulhat majd az olajos növény tonnánkénti ára. Ha így lesz, az a három tonnás termésátlag esetében is 390 ezer forintnyi árbevételt jelenthet majd a termelőknek. Az egy hektárra vetített, 200 ezer forint körül alakuló költség mellett ez az idén kiemelkedő hasznot hozhat majd a repce termesztőinek.

Raskó ugyanakkor figyelmeztetett: a repce összes termésterülete valóban kisebb, más növényeknél, így a búzánál, és különösen a kukoricánál pedig jelentős árcsökkenést valószínűsít az agrárközgazdász.

„Tény, hogy a tavalyi, rendkívül aszályos időjárás nem kedvezett a repce vetésének, emiatt a termőterület jelentősen lecsökkent a korábbi évekhez képest. Különösen helyi szinten voltak problémák” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Máhr András. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese lapunknak hozzátette: „mindazokon a területeken azonban, ahol sikerült a repcét elvetni, előreláthatólag kedvező termés lesz. A bíztató kilátások oka, hogy az azóta kialakult időjárás kedvezett a repcének.” Máhr hangsúlyozta: természetesen jó termés csak akkor lesz, ha továbbra is kedvezően alakul az időjárás. Bár a repce betakarítása viszonylag korai, a termelők szerint „még sokat alszik kint a növény”.

A főtitkár-helyettes szerint a második félévi árakról még korai jóslatokba bocsátkozni, ám az olajos növények esetében a jelenlegi adatok stabilan magas árszintet valószínűsítenek. „Magyarországon alapvetően a világpiac határozza meg az árakat, ám az olajos magvak és a gabonák készlete globálisan rendkívül alacsony, miközben a kereslet továbbra is megvan ezen termékek iránt” – figyelmeztetett Máhr András, aki szerint emiatt sem várható számottevő árcsökkenés az olajos növények piacán. „Hozzávetőleg 130 ezer forint körül alakuló tonnánkénti repceárat tartok valószínűnek, amelyet a közeli Ausztria biodízel-gyártásának igénye is valószínűsít” – tette hozzá Máhr András. Így a repcén valóban jó haszon lehet az idei évben.

A főtitkár-helyettes szerint a repcetermés kapcsán a gyenge méhjárásra sem érkezett panasz az idei évben a termelőktől. Bár az elhúzódó tél, a hideg nem kedvezett a méhek munkájának, ennek ellenére a gazdák többnyire jó repcetermésről tudtak beszámolni.

Évek óta rájár a rúd a repcére
A 2011 őszén kezdődött viszonylag csapadékszegény időjárás miatt már a repce 2012-es betakarításában is meglátszott a mostoha időjárás hatása. A talajnedvesség alacsony szintje miatt komoly károk keletkeztek a repce vetésterületében. Nem jártak jól a gazdák egy évvel később sem: a régóta nem látott forró, száraz időjárás miatt a szokásosnál kisebb vetésterületre számíthattak a repcét termesztő gazdák. A meglévő termésterületeken azonban az idei év változást hozhat.

Forrás: vg.hu