2011-ben utolsó rendes testületi ülését tartotta hétfőn délután Székkutas község képviselőtestülete, melyet ezúttal is bizottsági megbeszélés előzött meg. Az utolsó ülésen többek között döntés született több, jövő évet érintő díjemelésről is.

 

 

Első napirendi pontként tájékoztatót hallgattak meg a képviselők a település szilárd hulladék-szállítását végző Orosházi Városüzemeltetési Zrt. egész éves működéséről, melyet annak képviselőjének távollétében Hunyák Zsuzsanna jegyző tárt a testület elé.

Elhangozott, a cégnek jelentős kintlévősége van Székkutason. Több mint 1.4 millió be nem fizetett számla van kint cégeknél, vagy magánszemélyeknél, de ebben csak az 5000 forintot meghaladó tartozások vannak benne.

 

 

A hulladékszállítást végző cég élni szeretne az idén is a jövő évre vonatkozó tarifaemelési lehetőségével. Ez, mivel más inflációs tétel alá esik, 7.5 % lesz. Szél István polgármester arra kérdezett rá, mi történne, ha most ezt a testület nem fogadná el. A jegyző elmondta, akkor a cég akár bíróságon is érvényesíthetné akaratát. A polgármester ekkor hozzátette, ha most nem jött el a cég képviselője, a jövő tavaszi közmeghallgatásra elvárják, mivel nagyon sok panasz érkezik a szolgáltatással kapcsolatban.

 

 

Az előterjesztések tárgyalásánál a képviselőtestület döntést hozott az előzetese bizottsági üléseken már megtárgyalt jövő évet érintő díjemelésekről. A kommunális adó rendeltének módosításával a jövő évtől 5000 forintra emelkedik ez az adónem. Szél István elmondta, ez ugyan 250 %-os emelést jelent és nagyon soknak tűnik, de a korábbi években ezt nem tették meg, és a településnek nagyon nagy szüksége lesz 2012-ben az így befolyó bevételre.

Emelkedik az ivóvíz és a szennyvízcsatorna díja is 203, illetve 262 forintra köbméterenként, ebben még nem foglaltatik benne a január 1-étől esedékes 27 %-os áfa emelés, tette hozzá a jegyző.

 

 

Eddig nem volt telekadó a településen, de a testület úgy gondolta, járuljanak hozzá a falu gyarapodásához azok a zömében nagyobb cégek, vagy gazdaságok is, akik Székkutas külterületén tartanak fenn vállalkozást. Ennek hatálya alá eshet major, udvar, romépület, szérűskert, mocsár és egyebek, ami nem esik más adónem alá, és nem mezőgazdasági hasznosítású terület. A telekadó mértékét 0 és 200 Ft között határozza meg a jogszabály. Székkutason most 10 Ft-ban állapították ezt meg négyzetméterenként 2012 január elsejétől.

A nagyjából 9 tulajdonos kezében lévő területek nagy része után 10-15 millió forint bevételt vár jövőre ebből az önkormányzat.

 

 

Három startmunka-programos pályázatban is érdekelt jövőre a település 14 főt, zömében nőket szeretnének alkalmazni mezőgazdasági munkára, ahol a település burgonyát, vöröshagymát és gyógynövényeket termesztene. Siker esetén a pályázatból a béreken túl finanszíroznának vetőmagokat, eszközöket, szerszámokat, üzemanyagot, szakmai képzést, egy 2 millió forintos kistraktort és egyebeket, mely mind a községet gyarapítaná a későbbiekben. A program 2012 márciusától októberéig tart.

 

 

A téli közmunkaprogramban 6 fő vehetne részt 5 hónapon keresztül, erre 3 millió 150 ezer forint jutna, melynek keretében önkormányzati épületek és parkok szépülhetnek, valamint felújításra kerülhetnek anyagköltséggel együtt az intézmények nyílászárói is.

 

 

A mezőgazdasági utak rendbetételére szintén pályáznak, ebben szintén 6 fő 5 hónapig dolgozhatna és látná el a település 70 kilométernyi külterületi földútjainak napi munkálatait. Erre 3 millió 780 ezer forintot várnak.

A testületi ülésen még meghallgatták a tanyagondnoki szolgálat beszámolóját, valamint a Gondozási Központ pályázati terveit. Összegezték a 2011-es év testületi és bizottsági munkáját, valamint meghallgatták Tembel Tibor intézményvezetőtől az általános iskola 2012-es programtervezetét.

 

 

A sporttelep sportkörnek való átadásának vitáját a testület a jövő évi első ülésre napolta el, csakúgy, mint a Víziközmű Társulás ügyintézőjének önkormányzati alkalmazását. Szél István elmondta, ezt azért szerették volna megvalósítani, hogy az ügyintéző bére ne a lakosság által befizetett összeget terhelje.

Forrás: promenad.hu