Szél István a Rádió 7 Napraforgójában jelentette be, hogy Székkutas települése egy újabb díjjal gazdagodott a falu megújítása miatt.

Székkutas települése legújabb elismerését a falu megújítása miatt kapta – számolt be a szerdai Napraforgóban az örömhírről Szél István polgármester, amit a településen élők közös sikerének könyvelt el.

Külön kiemelendő, hogy a dél-alföldi régióból egyedül Székkutast díjazták. Kategóriájában elismerést kapott még: Csikóstöttös (Tolna), Csomád (Pest), Dég (Fejér), Jászladány (Jász-Nagykun-Szolnok), Mátraszőlős (Nógrád) és Zalaszentiván (Zala). A pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság a belügyminiszter és a miniszterelnökséget vezető miniszter által kinevezett, a két tárca, az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből, összesen 9 főből állt, amelynek elnöke Madaras Attila (Belügyminisztérium) volt.

Idén valamennyi pályázó teljesítette a jogosultsági kritériumokat, azaz rendelkezett megfelelő minőségű településfejlesztési koncepcióval, illetve jogszabályoknak megfelelően készült, hatályos településszerkezeti tervvel és helyi építési szabályzattal. Ezt részükre az illetékes állami főépítész igazolta. Sosem volt még ilyen magas a beadott pályaművek színvonala, ami viszont jelentősen megnehezítette a döntéshozatalt.

Szél István elmondta, hogy a bíráló delegáció egy egész napot töltött a településen, hogy szemrevételezzék a fejlesztéseket, valamint megvizsgálták a későbbi évekre vonatkozó koncepciót is. Mindezek alapján emelték ki a települést, és kapta meg a Falumegújítási Díjat.

Forrás: promenad.hu