Székkutas Község Önkormányzata 2 000 000 Ft támogatásban részesült a Földművelésügyi Minisztérium által, a Tanyafejlesztési programban kiírt a külterületi, tanyás térségben élők egészségügyi szűrővizsgálatainak elvégzésére benyújtott pályázatával, melyet 2016. április 30-ig kell megvalósítani.

Székkutas külterületén a népesség nyilvántartó adatai alapján 121 bejegyzett tanyán, 484 felnőtt korú lakos él, melyből 280 férfi és 204 nő. Ebből az aktív korúak száma 400 fő felett van, a gyermeket vállalható nők száma közel 200 fő, az idősek száma pedig 100 fő feletti. Ezen információk alapján az alábbi programok kerülnek megvalósításra:

Egészségfejlesztési területek tekintetében: beszélgetés sorozat tini és fiatal felnőtt nőknek a pozitív családtervezésről, szív-érrendszeri megbetegedések megelőzése és a betegségek korai felismerése előadás, diétás tanácsadás, daganatos megbetegedések megelőzése és a betegségek korai felismerése előadások.

Egészségvédelmi területek vonatkozásában többek között: emlőszűrés a 45 és 65 év közötti hölgyek számára, általános állapotfelmérés, életmód tanácsadás és rizikószűrések (vércukor koleszterin, a 45 feletti férfiaknak PSA vizsgálat), szakorvosi szűrővizsgálatok.

A programok megvalósítására 2-2 alkalommal Kakasszéki Gyógyintézetben, illetve a Gondozási Központ épületében kerül sor, mely helyszínekre a tanyagondnok fogja térítésmentesen utaztatni a külterületen élőket.

 

Székkutas Községi Önkormányzat