A székkutasi civilszervezetek és intézmények hétfőn délután megtartották hagyományos Kulturális Kerekasztal megbeszélésüket.

A Művelődési Házban gyűlt össze a település összes civilszervezetének és intézményének képviselője, hogy megvitassák az elmúlt év tapasztalatait, mi volt, ami sikerként könyvelhető el, illetve mi az, amin változtatni érdemes.

A tavalyi esztendő kulturális szempontból igencsak nyüzsgőre sikeredett: akadt, amikor hetente volt egy-egy esemény a faluban. A tanácskozás egyik konklúziója így az volt – és ezt a jelenlévőkhöz visszaérkező lakossági észrevételek is alátámasztják -, hogy a kevesebb néha több.

– Figyelembe kell venni a falu méretét, kulturális befogadóképességét. Ez nem azt jelenti, hogy programokat, rendezvényeket megszüntetünk, hanem átgondoltabban csoportosítjuk őket, egy-egy kisebb megmozdulást egy nagyobbhoz kapcsolunk, így nem töredezik annyira szét a kulturális naptár – fogalmazott Szabó Emese kulturális és civil ügyek tanácsnoka, aki egyben az ülés levezető elnöke is volt.

A hétfői tanácskozás arra is alkalmat adott, hogy az egyes intézmények, szervezetek összehangolhassák programjaikat, elkerülve ezzel az esetleges ütközéseket. Erre szükség is volt, hiszen a 2016-os esztendő is számos rendezvényt rejt magában: a programnaptár már elkészült. Több évfordulót ünnepel a település. Például kiemelten foglalkozik az idén a település Murgács Kálmánnal, illetve 90 évvel ezelőtt szentelték fel a Református Templomot, valamint a Vásárhely-Kutasi Tornaklubnak is lesz egy jubileuma, és természetesen nem maradhat el a Főtéri Falunapok sem.

A legközelebbi esemény, amire készül Székkutas, egyrészt a január 23-i Sportbál, amely az első lesz a maga nemében, illetve január 30-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából színházi előadást nézhetnek meg az érdeklődők, aminek már tavaly is nagy sikere volt.

Forrás: promenad.hu