– Legyen a vásárhelyi puszta a világörökség része – ezt kezdeményezi a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség.

A napokban Kardoskút-Pusztaközpontban üléseztek a tagjai, ott is szó esett arról, hogy szeretnék elérni: a vásárhelyi puszta a világörökség részévé váljon. Ennek előkészítésére munkacsoportot hoznak létre.

– Hatalmas területet ölel fel a vásárhelyi puszta. A természetvédelmi szakemberek erőfeszítéseinek köszönhetően olyan madarak is visszatértek ide, amelyek korábban hosszú ideig elkerülték ezt a területet. A mi pusztánk talaja olyan összetételű, amelynek hatására az itt termő gyógynövények intenzívebben fejtik ki hatásukat – mondta Szenti Tibor hódmezővásárhelyi író, néprajzkutató, a szövetség ötletadója. Arról is beszélt, hogy különlegessé teszi a pusztát a hajdan volt olvasókörök száma is. 

– A pusztai emberek szegények voltak, de igényelték a kultúrát, amihez az olvasókörökben jutottak hozzá. Ott találkoztak, dalárdákat alakítottak, megbeszélték a világ dolgait.
Szenti Tibor hangsúlyozta, a vásárhelyi pusztát kettészeli ugyan a megyehatár, de a Békés és Csongrád megyei emberek között a pusztához kötő-dés „vérszerződést" eredményezett.

A világörökségi pályázathoz első lépésben megteremtik a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség jogi személyiséggé válásának feltételeit.

- Forrás: www.delmagyar.hu -