Székkutas - Szóvá tették a székkutasiak, hogy elhanyagolt a katolikus templom kertje – a templomot tavaly újították fel. Most nagy a kontraszt az épület és a kert között. A gondnoktól megtudtuk, éppen a tavalyi építkezés miatt vadult el a kert, de már hozzáláttak a csinosításához.

Az idén 90 éves székkutasi katolikus templomnak hatalmas kertje van. A közelmúltban megtartott falugyűlésen felmerült, a kert az elmúlt időszakban elhanyagolttá vált, miközben a templomot tavaly újították fel.

– Templomba nem járok, de sűrűn biciklizek el előtte. Tényleg nem olyan, mint lenni szokott. Azt mondják, aki ott lakik, tegye az rendbe! – mondta egy idős férfi, akit megszólítottunk. Egy szintén környékbeli fiatalember szerint máskor is ilyen volt, csak most, hogy tavaly megszépült a templom, másképp néz az ember a kertre is.

Barátságos kutya szaladt a templom kerítéséhez, nyomában a gazdájával, Varga Árpádnéval. Az asszony családjával a templom melletti paplakban él, a templom nem hivatalos gondnoka. 

– Pályázati forrásból, 50 millió forintból tavaly újították fel a templomot. 2014 februárjában kezdődött a munka. Leverték a régi vakolatot, gerendákat cseréltek, felújították a tetőt is. A kert egy részében a sitt volt, a másikban az építőanyagok, állványok. Augusztusban ért véget a munka – mondta az asszony, aki körbevezetett bennünket a hatalmas kertben. – A templom körüli virágágyásokat már rendbe tettük. Március 22-én rendeztük meg a Tesz-vesz tavasz elnevezésű program első napját. Körülbelül húszan dolgoztunk. A kert első részében surjáztunk. Húsvétra ez már rendben lesz – mutatott körbe, majd elkalauzolt a templom mögé, ahol tanösvénnyel ellátott madárbarát kert és békamenedék található.

– Ilyet nem nagyon lát másik templom kertjében. Féltünk is, hogy a nagy nyüzsgés miatt esetleg elköltöznek a madarak. Szerencsére maradtak. A következő hetekben itt is hozzálátunk a munkához. A madárbarát kert azonban soha nem lesz „steril", hiszen itt több, földön, illetve földközelben fészkelő madárfaj is lakik. Úgyhogy egy kissé hasonlítania kell az erdőhöz. De tudjuk jól, hogy van mit szebbé tenni itt is, szívesen fogadjuk önkéntesek jelentkezését – tette hozzá.

Varga Árpádnétól megtudtuk, legalább 50 fülesbagoly telelt a madárbarát kertben, de hallották a macskabagoly hangját is. Tucatszám élnek itt fekete rigók, széncinkék, kék cinkék, tengelicek, verebek, vannak harkályaik, erdei pintyeik és még más madaraik is.

- Forrás: delmagyar.hu -