Június elsejétől a Vásárhelyen és Mártélyon az orvosi ügyeletet ellátó Panacea 2000 Kft. biztosítja az ügyeleti ellátást Székkutason. A Rádió 7 június 6-i Napraforgó műsorában a cég ügyvezetőjével dr. Tanács Gáborral és Szél Istvánnal, Székkutas polgármesterével hallhattak beszélgetést.

A település egyik háziorvosa néhány napja szerződést bontott az önkormányzattal, körzetének ellátásában is a szegedi székhelyű cég ad segítséget, méghozzá úgy hogy abból kisegítő háziorvosként dr. Tanács Gábor is kiveszi a részét. A régi háziorvosi szolgálatot a másik orvos dr. Szöllősi Krisztina továbbra is ellátja, és egyúttal kitolódott a háziorvosi ellátás ideje is, ezentúl 8 és 18 óra között fordulhatnak a helyiek orvoshoz.

 

Eddig Orosháza látta el az ügyeleti feladatokat Székkutason, de lakossági kezdeményezésre és négyszemközti megbeszélgetések után a polgármester kezdeményezte a váltást. Szél István elmondta, nem volt problémájuk az orosházi szolgáltatóval sem, a település inkább kötődik Vásárhelyhez.

 

Dr. Tanács Gábor elmondta: ügyeleti helyük Vásárhelyen a Lázár utca 10. alatti, új kialakítású rendelőben van, ahonnan a Vásárhelyi önkormányzat által biztosított, megkülönböztető jelzéssel ellátott terepjáróval indulnak a helyszínre nappal egy, éjszaka két perc alatt. Az ügyelet este hat és reggel nyolc óra között, valamint hétvégén működik, a többi időszakban a háziorvosok elérhetőek.

A beérkező hívások regionálisak a mentőközpontba futnak be, itt kerül előzetes elbírálásra, milyen megoldást válasszanak. Lehet hogy elég egy jó tanács, de lehet, hogy mentőt kell küldeni, ha az ügyeletet küldik, akkor az ő feladatuk következik, és a helyszínen lesz lehetőségük intézkedni, beavatkozni.

Korszerű, kék villogóval felszerelt terepjáróval indulnak a helyszínre, melynek megismerésében korszerű technológia szolgálja őket, de Szél István polgármester is felajánlotta a tanyagondnok segítségét, illetve egy terepbejárást. A gépjármű minden modern eszközzel rendelkezik, ami szükséges, defibrillátorral is fel van szerelve. Dr. Tanács Gábor elmondta, már első székkutasi útja során javasolta, telepítsenek a közeljövőben egy egyszerűbb, könnyen kezelhető újraélesztő készüléket a faluba. Most e helyének a kiválasztása már megvitatásra is kerül.

 

Szél István kiemelte, pár hónap múlva lakossági fórumot hívnak össze, ahová várják a tapasztalatokat, kritikákat, de a dicséretet is az új ellátással kapcsolatban.

Forrás: promenad.hu