A szokatlanul hideg, változékony időjárás kemény próba elé állítja nem csak az utcán élőket, hanem a mozgásukban korlátozottakat és fűtetlen otthonaikban egyedül élő idős embereket is. A veszélyhelyzetek megelőzésére a rendőrség fokozta közterületi tevékenységét, kiemelt figyelmet fordít a közterületeken élő hajléktalanokra, egyedül élő idős emberekre.
 
Az itt szolgálatot teljesítő járőrök, körzeti megbízottak együttműködve az önkormányzatokkal, polgárőrséggel, civil szervezetekkel visszatérően ellenőrzik a településeken, külterületen egyedül élő idős személyeket, haladéktalanul gondoskodnak a szabadban tartózkodó hajléktalanok menhelyre szállításáról, meleg étellel való ellátásáról.
 
Azonban nem lehetünk mindenhol jelen! Ezért kérjük, az elkövetkező időszakban fordítsanak még nagyobb figyelmet:
 
közeli és távoli hozzátartozóikra, főleg egyedül, magányosan élő, vagy mozgásukban korlátozott családtagjaikra, szomszédjaikra, ismerőseikre! 
Ellenőrizzék, hogy a fagyásveszélynek jobban kiszolgáltatottaknak van-e megfelelő mennyiségű tüzelője, élelmiszere, ivóvize, gyógyszere.
Ha tehetik, gondoskodjanak arról, hogy a rászoruló hozzátartozóiknak legyen alternatív fűtőteste, tartalék tüzelője, elegendő meleg ruházata, legyenek elérhetőek telefonon vagy mobiltelefonon (célszerű feltöltött tartalék akkumulátorról is gondoskodni), legyen felhalmozva pár napra elegendő tartós élelmiszerük, gyógyszerük! 
Amennyiben az idős emberek rászorulnak, segítsenek a lakás, ház befűtésében, a bevásárlásban, hogy ne kelljen kimozdulni otthonaikból! 
    
Haladéktalanul hívják a rendőrséget az ingyenesen hívható számon (112) amennyiben: 
 
azt tapasztalják, hogy egyedül élő szomszédjuk nem ad életjelet magáról, vagy nem észlelnek fűtésre utaló jeleket náluk, 
ha nem tudják felvenni hozzátartozóikkal a kapcsolatot, 
ha az utcán, közterületen hajléktalan, segítségre szorulót, utcán fekvő embert látnak. 
 
Gondoskodjon saját maga biztonságáról is:
 
Folyamatosan figyelje az időjárás előrejelzést, amennyiben nem feltétlenül szükséges, ne induljon útnak gépjárművel. 
Téli gumiabroncs, hólánc nélkül ne induljon útnak! 
Semmi esetre se induljon hosszabb útra csecsemővel, kisgyermekkel. 
 
Amennyiben feltétlenül el kell indulnia: 
 
Azt csak kísérővel tegye, öltözzön rétegesen! 
Tankolja fel indulás előtt gépjárművét, legyen önnél tartalék üzemanyag! 
Készüljön fel arra, hogy előfordulhat, hogy hosszabb időt kell szabadban tölteni, esetleg gyalog kell útját folytatnia, öltözékét így állítsa össze! 
Legyen önnél vízhatlan felsőruházat, meleg takaró, meleg tea, kávé, egy napi élelmiszer, elektromos kézilámpa, hólapát! 
Ne feledje, ha hosszabb időn át fűti álló gépjárművét, úgy, hogy eközben az utastérben tartózkodik, a kipufogógázok beszivároghatnak, rosszullétet, súlyosabb esetben halált okozhatnak. A rosszullétek megelőzésére, ha megállásra kényszerül negyedóránként szellőztesse gépjárműve utasterét! 
 
 ORFK Bűnmegelőzési Osztály 
 
Minden fűtési szezonban hallani híreket szén-monoxidmérgezés okozta halálesetekről.
Milyen tünetek figyelmeztetnek a mérgezésre? 
Mit tegyünk? A következő sorokban erről szeretnénk tájékoztatást adni.
 
A szén-monoxid könnyebb a levegőnél, tiszta formában színtelen, szagtalan gáz. Könnyen áthatol falakon, földrétegen, mennyezeten. Keletkezhet a földgáz tökéletlen égésekor (pl. szakszerűtlenül szerelt kazánok, bojlerok, eldugult kémények esetén). A legtöbb véletlen balesetet ez okozza. De tartalmaz szén-monoxidot a kipufogógáz, széngáz, generátorgáz.
 
A mérgezés alattomos, mert a kezdeti tünetek sokszor általánosak, sok más betegség okoz hasonló panaszokat és a szén-monoxid mérgezés is utánozhat más kórképeket. Ezért is gyakori, hogy a beteg nem gondol a mérgezésre, panaszait bagatellizálja. A gáz a légutakat nem izgatja, így akadálytalanul belélegezhető. A mérgezés sok esetben éjjel, alvás közben fordul elő és az érintettek nem mindig ébrednek fel rá. A szén-monoxid bármilyen koncentrációban belélegezve mérgezést okoz, mert 300-szor jobban kötődik a
hemoglobinhoz (ez a molekula szállítja a vérben az oxigént), mint az oxigén.
 
Tünetek (a belélegzett gáz koncentrációjától függően):
Halántéktáji lüktető fejfájás, szívdobogásérzés, szédülés, hányinger, gyomorfájdalom, az alsó végtagon kezdődő, majd kifejezettebbé váló izomgyengeség, ami később bénulásba megy át. (Ebből adódik, hogy a mérgezett nem tud menekülni.) Zavart viselkedés, eszméletvesztés, görcsroham, légzésbénulás, halál.
 
Ellátás:
Abban az esetben, ha járásképtelen vagy eszméletlen beteget találunk, és szén-monoxid mérgezésre gyanakszunk, fontos, hogy a beteg ellátása során saját magunk védelmét tartsuk szem előtt. Ne lélegezzünk abból a gáztérből, ahol a mérgezést gyanítjuk! Még a helyiségbe lépés előtt vegyünk mély levegőt, lélegzetünket visszatartva szaladjunk be a szobába, nyissunk ablakot, szellőztessünk. Újabb friss levegőt véve, ezt követően próbáljuk meg kihozni a beteget. Ezt követi a betegvizsgálat, amennyiben szükséges légútbiztosítás, lélegeztetés, újraélesztés.
 
Mentőt (akár csak a gyanú esetén is) minden esetben hívjunk!
 
Mérgezés esetén veszélyeztetettebbek a csecsemők, gyermekek, várandós anyák, az idősek és a légzési problémákkal küzdők. A szervezet toleranciaszintje a szén-monoxidra egyénenként változó (tehát nem biztos, hogy azonos koncentrációnak kitette személyek egyszerre lesznek rosszul). A téli fűtési szezonban minden különösebb előzmény nélkül kezdődő fejfájás, rossz közérzet, gyengeség, hányinger esetén fel kell, hogy merüljön a szén-monoxid mérgezés gyanúja, különösen akkor, ha többen lesznek rosszul…
 
Szegedi Mentőállomás - CSMRFK Bűnmegelőzési Osztály
 
barka@csongrad.police.hu

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!
Rendőrségi segélyhívó: 107
Központi segélyhívó: 112
TELEFONTANÚ: 06/80/555-111