A külterületen élők biztonsága érdekében tartottak csütörtökön délután Tanyakabineti ülést a Sóshalmi Olvasókörben, ahol dr. Rádi Norbert, r. alezredes, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetőjétől megtudtuk: 2009 óta szinte a felére csökkent a külterületi bűncselekmények száma.

A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság első alkalommal rendezte meg a külterületen élők biztonsága érdekében a Tanyakabinet ülését, december 13-án a Sóshalmi Olvasókörben, melyre azokat a partnereket hívták meg, akik egész évben áldozatos munkát végeznek a külterületen élők biztonságának és életkörülményeinek javításáért.

Csütörtökön délután összegezték azokat a tapasztalatokat, információkat, melyre a továbbiakban tudnak majd alapozni. Mindezek mellett a rendőrség bemutatta azt a munkát, melyet 2009-től kezdve - a Biztonságos Vásárhely Program megindítása óta - végrehajtott a tanyán élők tekintetében.

A kistérség lakosságának 5 százaléka él külterületen – mondta dr. Rádi Norbert, r. alezredes, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője, aki hozzátette: ezek a lakosok hátrányosabb körülmények között élnek, hiszen nagyobb távolságra vannak a várostól, messzire vannak a szomszédok, probléma esetén a segítség.

Fontosnak tartjuk a külterületen élők és gazdálkodók biztonságát. Hátrányos helyzetben vannak, melyet kárpótolni kell – jelentette ki dr. Rádi Norbert.

A bűncselekmények kevesebb, mint 3 százaléka történik a külterületen. A kistérségben háromezer személy él, közel kétezer tanyán. 2009-re drasztikusan megnőtt a bűncselekmények száma, ami ellen tenni kellett, így még abban az évben elindították a Biztonságos Vásárhely Programot. Ennek meg is lett az eredménye, ugyanis, azóta szinte megfeleződött a külterületen elkövetett bűncselekmények száma. Tavaly, illetve idén eddig összesen 60 bűncselekmény történt.

Az elmúlt évben felmérést is végeztek a külterületi lakosok között, amelyből kiderült, hogy javult a kint élők biztonság érzete. 500 lakosnak a 70 százaléka vélekedett így – emlékezett vissza dr. Rádi Norbert, akitől megtudtuk, hogy főként az állat és a terménylopásoktól, valamint a betörésektől tartanak a lakosok.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 15 évvel ezelőtt az országban elsőként indította el a külterületen élők védelmében a tanyaprogramot. Az elmúlt évben pályázni lehetett az „Áldozatsegítés és az Áldozatvédelem” témakörben, melyre három szervezet is pályázott: a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Vagyonvédelmi Kamara és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság – mondta M. Toronykőy Márta, rendőr alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. Mindhárom szervezet meghatározta az áldozatvédelem és segítés fontosságát, majd ezen belül a Rendőr-főkapitányság úgy gondolta, hogy ötmillió forint erejéig benyújt egy pályázatot a külterületen élők biztonságának támogatására.

- Komoly projektet dolgoztunk ki, amely meghatározza a következő évek szakmai feladatát. Az egyik ilyen a Tanyakabinet működtetése – számolt be M. Toronykőy Márta, aki a pályázat lényegéről elmondta, hogy három nagy területet foglal magában, így szakemberképzés, vagyonvédelmi eszközök beszerzése, kiadványok, filmek elkészítése is szerepel a pályázatban.

 

Forrás: promenad.hu