Jövő szeptember elsején lép életbe a megújuló óvodai alapprogram, eddig az időpontig kell módosítani és jóváhagyatni az óvodák pedagógiai programjait az új alapprogramban foglaltakkal összhangban - közölte az oktatási államtitkárság csütörtökön az MTI-vel. Az alapprogramról szerdán döntött a kormány.

Az államtitkárság közleménye szerint az óvodai nevelés új, országos alapprogramja biztosítja, hogy az óvodai nevelésben részesülő valamennyi gyermek ugyanazon alapelvek, feltételek, szakmai követelmények mentén sajátíthassa el mindazokat a képességeket és ismereteket, amelyek alkalmassá, éretté teszik az iskolai évek megkezdésére. 

Az alapprogram a nemzeti köznevelésről szóló törvényhez igazodva biztosítja, hogy valamennyi gyermek óvodai nevelése azonos alapelvek, feltételek, szakmai követelmények alapján történjen. Az óvodai nevelés legfőbb célja, hogy fejlessze azokat a képességeket, továbbadja mindazt az  ismeretanyagot, amelyekre az iskolába lépéshez szükség van - emelték ki.

Kitértek arra is, hogy az óvodai nevelőmunkában fontos annak a tevékenységközpontú szemléletnek a megerősítése, amely támogatja a gyermek egészséges fejlődését, hátrányainak csökkentését, tehetségének kibontakoztatását, és - egyéni adottságaira is figyelemmel - azoknak a képességeknek a folyamatos kialakulását, amelyek segítik őt az iskolai életre való felkészülésben.

Forrás: MTI