Küzdelmek, nehézségek, sok probléma, de nagyon sok megoldás, jó hír és örömteli esemény is fémjelezte a 2011-es esztendőt, kezdte éves értékelőjét Szél István Székkutas polgármestere, aki a jövő év legfontosabb elképzeléseiről is beszélt.

 

Egy nagy problémával indult a 2011-es esztendő mely a polgármester és az egész önkormányzat rátermettségét is vizsgáztatta. A sok csapadék kritikus belvízhelyzetet eredményezett a határban, és napi 24 órás szolgálatot kívánt rengeteg embertől.

 

 

Összefogásból is jelesre vizsgázott a község, 1.3 milliót adtak össze közadakozásból a védekezésre, melyben 60 ember vett részt önként. Sokan akkor még csodálkoztak, hogy a kritikus terülteken gumicsizmában, gázolajos kannával látják a polgármestert. Ez is volt a záloga annak, hogy kiköltöztetésre, nagyobb bajra nem kellett felkészülni.

Nagyon nehéz dolga volt az önkormányzatoknak ebben az esztendőben, mégis arra törekedtek Székkutason, hogy történjenek olyan dolgok, meghozzanak olyan döntéseket, melyek hosszútávon a lakosság életminőségének javulását, és boldogulását segítik, mondta el évértékelőjében Szél István polgármester.

 

 

Az előremutató és takarékos gazdálkodást mutatja már az is, hogy a 3. negyedéves költségvetési beszámoló már 6 millió forinttal jobb, mint az előző esztendő azonos időszaka, valamint előrelépés, hogy munkabér hitelt már nem kell igénybe venniük, a kettő együtt már több mint 10 millió forint. Így 2011 végére még az is elképzelhető, hogy pénzt tudnak betenni a takarékszámlára, mely hosszú évek óta először lehetséges.

2011 egyik nagy eredménye volt az iskola helyzetének, problémájának megoldása. A településen az iskola életében történt székhelyi, fenntartói változás eleinte nagy ellenkezést váltott ki, de az eltelt hónapok azt mutatták, a gyerek jobb körülmények között tudnak tanulni, sokkal több plusz lehetőséghez jutnak. Úgy tudott az önkormányzat megtakarítást végrehajtani, hogy a szolgáltatás magasabb szintre került.

 

 

Strukturális változások történtek a polgármesteri hivatalnál is, ez ugyan némileg kevesebb dolgozót, de jobb elérhetőséget, átláthatóbb rendszert jelent. Ennek megkoronázásaként még idén az ünnepek környékén elindul Székkutas megújult honlapja, mely nemcsak küllemében változik. Fotók, hangok, de még videók is elérhetővé válnak a rengeteg napi aktualitás mellett. A többnyelvű bemutatkozás nemcsak a turisztika fejlesztését, de a külföldi befektetésekre való törekvéseket is mutatja, érdekességként a kínai nyelvű bemutatkozást emelte ki Szél István.

Az idén 22 képviselő testületi ülésen vettek részt a képviselők, több mint 200 határozat és 25 módosítás történt. Nagyon aktív volt egész évben a testület is, voltak ellentétek, de mindig a kompromisszumokra törekedtek.

Forrás: promenad.hu