Konferenciával és ünnepélyes aláírással zárult a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ fejlesztési programja. Szerdán megalakult az Agóra tanács.A 12 évig működő tanács célja, hogy kulturális tartalommal töltse meg a hódmezővásárhelyi Agórát. Az első évben az összes érintett kulturális intézmény bemutatkozik majd a megújult Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

2012 őszén új belváros született Hódmezővásárhelyen. A város szívében, összesen 4,2 milliárd forintból megvalósult Tornyai János Kulturális Városnegyed alapjaiban formálja át a település megjelenését és fogalmazza újra város és a térség kulturális életét. Vásárhely új Agórája, a város
neves szülöttének, Bessenyei Ferenc nevét viselő művelődési központ a pályázati projekt keretében, 1 milliárd 213 millió forintból újult meg.

\"http://static.promenad.hu/article/12/19/92/54821e6d179407f6d4de10630185630e_big.jpg\"

A beruházás nyomán a BFMK épülete külső rekonstrukción és teljes belső átalakításon eset át, valamint új épületrésszel bővült az intézmény. Új, multifunkciós terek, új nézőtér és színpad, a 21. század igényeinek megfelelő világítás-, hangzás- és színpadtechnika került kialakításra, valamint modern informatikai és audiovizuális eszközökkel szerelték fel az intézménykomplexumot.


Az Agóra program keretében azonban nemcsak infrastrukturális fejlesztések történtek meg, hanem új, szélesebb kistérségi és regionális együttműködésre épülő programokat is szervez a "művház". A projektzáró eseményen került sor az Agóra tanácsot alkotó kistérségek és települési önkormányzatok alapító okiratának ünnepélyes aláírására.

A pályázat kezdetekor a Vásárhely megkereste a kistérségi Önkormányzatokat, a kistérségi társulásokat és a megyei Önkormányzatot, akik szerdán a projektzárón már azt a szándéknyilatkozatot írták alá, melyben vállalják, hogy az Agóra tanács megalakul – kezdte beszélgetésünket Gajdán Bálint, a BFMK igazgatója, aki elmondta: mi pedig vállaltuk, hogy 12 évig Agóra intézményként működtetjük a BFMK-t. A tanácsban vásárhelyi, makói, szentesi, csongrádi és orosházi kistérségek vesznek részt.

Célja, hogy a résztvevő településeken működő művelődési központok, illetve csoportok bemutatkozási lehetőséget kapjanak Vásárhelyen. Ez az első éves munkatervünk – tudtuk meg az igazgatótól, aki hozzátette, hogy Derekegyház már idén bemutatkozott, míg a következő Székkutas lesz.

Az Agóra tanács mellett létrejött az Agóra fórum is, melybe kulturális szakembereket delegáltak a települések. Velük és a BFMK munkatársaival közösen dolgozza majd ki a fórum a további feladatokat – tette hozzá Gajdán Bálint

Jelentős változásokon ment keresztül Vásárhely az utóbbi időben, ami országos szinten is elismert kulturális központtá emelte a várost – kezdte mondandóját Almási István polgármester. A Tornyai Múzeum, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és az Alföldi Galéria felújításával új kulturális központ jött létre. Ez a település fejlődésében gazdasági és kulturális megújulásában is meghatározó szerepet tölt be. Nagy utat tettünk meg, új színtér jött létre, melynek megfelelő kihasználása, tartalommal való megtöltése a mi feladatunk. Hiszem, hogy a város kulturális intézményrendszere a 21. század igényeit maradéktalanul kielégítő, vonzó infrastruktúrát biztosít számunkra – mondta a polgármester.

Forrás: promenad.hu