A humán papiloma vírus tehető felelőssé a méhnyak rákbetegség kialakulásának jelentős részéért, ezért is fontos, hogy a székkutasi hetedikes lányok immár második éve ingyenesen juthatnak hozzá az oltáshoz – mondta el a község Egészségházában dr. Bakos Attila, a település háziorvosa az alkalomból, hogy a 13 éves lányok szerda délelőtt vették fel a két oltásból álló sorozat első részét. A HPV ellen oltóanyag ára egyébként 80-90 ezer forint, amelyet most a község ingyenesen biztosít ennek a korosztálynak.

 A háziorvos a betegségről elmondta: az időben felvett oltás megakadályozza a nemi úton betegség kialakulását, azonban fontosnak nevezte, hogy a hölgyek a méhnyak rák szűrésen időről időre megjelenjenek. Mint elmondta, a HPV vírust a férfiak is hordozhatják, azonban ez náluk nem okoz megbetegedést, és csak kimondottan fájdalma, és emiatt szűrésre nem alkalmazható módszerrel dönthető el egy férfiról, hogy hordozza-e a HPV-t, az a vírus elleni leghatékonyabb módszer a védőoltás, amelyet tavaly kilencen, míg az idén nyolcan kapnak meg ingyenesen.

 A háziorvos szólt arról is, hogy nemcsak 13 évesen, hanem később is felvehető a vakcina, és a felnőtteknél a fertőződés megelőzésének eszköze az óvszer használata is.

 Az oltást felvette a 13 éves Marcali Boglárka Júlia, aki már hallott az iskolában a HPV vírusról. Tudja, hogy a rák nehezen gyógyítható betegség, azonban ha a kezelés sikeres is, előfordulhat, hogy a korábban méhnyak rákban szenvedő nő meddő lesz, és nem szülhet gyermeket – tette hozzá a székkutasi lány.

Forrás és fotók: promenad.hu