Fejlesztések, beruházások megvalósításához számos lehetőségük van a térségben élőknek, gondoljunk az Új Széchenyi Tervre és a Darányi Ignác tervre. A Rádió 7 LEADER Magazinjában vendégeink voltak Benkő Zsolt, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület munkaszervezetének vezetője és Bakos Tamás, a Széchenyi Programiroda megyei irodavezetője.

\"http://static.promenad.hu/article/12/19/41/153b1503477af4dd3b037e2a0a65276e_normal.jpg\"

Az Új Széchenyi Terv pályázati lehetőségei igen széles spektrumon helyezkednek el. Kiemelt hangsúlyt kap a magyar gazdaság motorját képező vállalkozások támogatása – mondta Bakos Tamás. A  Széchenyi Programiroda megyei irodavezetője hozzátette, a megfogalmazott fejlesztési céloknak megfelelő bármiféle uniós támogatás megtalálható ezekben a pályázati forrásokban. Egészen az eszközbeszerzésektől, az infrastrukturális fejlesztéséken át, létszámbővítésig, a humán erőforrás kapacitás bővítéséig. A tapasztalatok igen pozitívak, ugyanis az érdeklődők a fejlesztési céljaiknak megfelelő minden segítséget megkapnak, már egészen a projekt generálásától kezdve a fenntartási időszakig, sőt még akkor is. A pályázatok támogatási intenzitása eltérő, 40 vagy akár 70 százalékos is lehet.

A kormány kiemelten fontosnak tarja a vidék fejlődését, a vidéki életminőség javulását. Ennek érdekét szolgálja a Darányi Ignác Terv, melyben többfajta pályázat került kiírásra már ebben az évben is – tájékoztatott Benkő Zsolt. A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület munkaszervezetének vezetője hozzátette mártélyi és székkutasi kisvállalkozások 41 millió forint támogatást nyertek el összesen. A pályázatok támogatási intenzitása 60 százalékos. A sikerek mellett bukásokról is be tudnak számolni: sok pályázat azért bukott el, mert a kötelező formai elemek nem teljesültek a pályázati anyagban. Kiemelten fontos, hogy az előírásoknak megfelelően nyújtsuk be a pályázatot, ebben tanácsadással segít a vásárhelyi iroda is. 2013. első negyedévére is írnak ki pályázatokat összesen 260 millió forintra, amelyek szintén a vidék fejlődését szolgálják majd – tette hozzá Benkő Zsolt.

Forrás: promenad.hu