Ökomenikus áldó és könyörgő imdádsággal kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés október 23-án Székkutason.

\"\"

A Római Katolikus Plébániatemplomból a Művelődési Ház elé vonultak az ünneplők. A reggeli nyirkos, ködös idő ellenére sokan összegyűltek, hogy leróják tiszteletüket az 1956-os emlékműnél. Az iskola három diákja vonta fel az ország és Székkutas zászlaját, miközben a megjelentek a Himnuszt énekelték. A koszorúzás alatt pedig a Kamilla Dalkör és a Kékibolya Népdalkör előadásában a Kell még egy szó csendült fel. Az 56-os emlékmű mellett a Fehér Gárda ellenállási mozgalom mártírjainak kopjafáját is megkoszorúzták.

\"\"

– 1956-ban a magyar emberek nem csak a diktatúra ellen lázadtak fel, hanem a hazugság és a félelem ellen is. Mert ez becsületbeli ügy volt. Nem egy, nem tíz, nem száz emberé, hanem millióké, magyar embereké, Magyarországé – jelentette ki Szél István. Székkutas polgármestere a Művelődési Házban mondott beszédében kiemelte, közös céljainkat csak együtt tudjuk elérni. "Mint ahogy 1956-ban a megszálló szovjet csapatok ellen, úgy ma az országot megbénító államadósság ellen vívunk szabadságharcot. Ilyen harcot sikerrel megvívni pedig ugyanúgy csak összefogással lehet. Meg kell teremtenünk a nemzeti egységet, csak így oldhatjuk meg társadalmiés gazdasági gondjainkat."

\"\"

A Gregus Máté Általános Iskola diákjai és a suli színpadosok Édes hazánk fogadj a szívedbe címmel adtak műsort, melyet Kovács Lászlóné állított össze. Az ünnepségen közreműködött Soós Kirnyák Melinda hegedűn és Tótné Bereczki Marianna zongorán.

Forrás: promenad.hu

\"\"