Ne szerepeljenek cégek, civil szervezetek, közterületek nevében a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések – javasolja a kormánykoalíció. Székkutas a Felszabadulást Piroskára váltaná – az önkormányzat csak a törvényre vár. Üllésen a lakosok tavaly elvetették a névcserét. A tápéi Zsukov tér lakóit nem zavarja a szovjet marsall emléke.

– A Churchill téren is ugyanúgy nőne a gaz az árok szélén, inkább azzal kéne foglalkozni – zárta rövidre tegnap a tápéi Zsukov tér átkereszteléséről érdeklődő újságírói kérdést egy járókelő.
Az országgyűlésnek 9 kormánypárti képviselő nyújtott be törvényjavaslatot a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításokról. A dokumentum szerint nem lehetne használni ilyen elnevezést cégeknél, civilszervezeteknél, közterületeknél. A sajtótermékek elnevezését abban az esetben korlátozná, ha „az önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet betöltő személyről történik vagy olyan kifejezés, szervezet neve", vagy ilyen rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható.

Az MSZP országgyűlési képviselője, Lendvai Ildikó közleményében azt írta: „a beterjesztők szerint a közvéleményt kizárólag a kommunista diktatúrákra utaló nevek borzolják fel. A javaslatnak egy szava sincs azokról a helyi botrányokat kiváltó átnevezésekről, amelyek másfajta diktatúrák és történelmi tragédiák emlékét mosnák tisztára".

Az indoklás szerint a törvényjavaslat azért időszerű, mert „hazánkban jelenleg egyre erősebb nyomás érezhető mind a lakosság, mid a média irányából a diktatúrákhoz, elsősorban a kommunista diktatúrához, valamint a tanácsköztársasághoz köthető személyekről elnevezett utcanevek, intézmények, társadalmi szervezetek nevének megváltoztatásával kapcsolatban". Több száz utcanevet sorol fel a dokumentum, amely egy kutatásra alapoz.

A lista azonban korántsem teljes: a székkutasi Marx és Kun Béla utca, a forráskúti Felszabadulás és Tanácsköztársaság utca – utóbbiból Ópusztaszeren is van – a szegedi Engels utca szerepel rajta, miközben Felszabadulás utcát találni például Újszentivánon, Bordányban, Forráskúton, Deszken, Röszkén, Ásotthalmon, Ruzsán és Zsombón is.
Székkutas képviselő-testülete már tavaly decemberben döntött arról, hogy 500 ezer forintból kicserélnek 220 utcanévtáblát – de még nem tették meg. – Erre a törvényre vártunk. Így könnyített és díjmentes lesz az eljárás – tájékoztatott Szél István polgármester. A rendszerváltás után több kezdeményezés volt már a cserére, de szerinte egy testület sem foglalkozott a kérdéssel. – Olyan utcaneveket keresünk, amelyek köthetők a településhez: Kun Béla helyett Greguss utcát, Felszabadulás helyett Piroska utcát szeretnénk – mondta.

Üllés polgármesteri hivatala is megpróbálta már eltüntetni a régi rezsim neveit a faluból. Megírtuk: tavaly nyáron 7 utca – Gorkij, Makarenkó, Partizán, Hámán Kató, Mező Imre, Felszabadulás, valamint a Szabadság tér – nevének a megváltoztatásáról lehetett szavazni a lakóknak, akik elvetették a cserét. Féltek, hogy a névváltozással járó költségek őket terhelik majd. A friss törvényjavaslat leszögezi: a csere az érintetteknek díjmentes lenne, az állam fedezné a költségeket. Az okmányirodák ingyen cserélnék a lakcímkártyát, forgalmi engedélyt, jogosítványt.

– Azóta nem volt téma a településen a névcsere. Tudunk a kormányzati szándékról, várjuk a megvalósítás módját, de őszintén szólva most ennél sokkal nagyobb feladatok állnak az önkormányzatok előtt – fogalmazott Nagy Attila Gyula településvezető.

– Inkább másra költse az állam az adófizetők pénzét! Én tökéletesen meg vagyok elégedve a Zsukovval. Nem kevés idő lenne utánajárni a cserének hivatalban, szolgáltatóknál. Nem szeretnék változást, 30 évig megfelelt, ezután is jó lesz – hallottuk redőnytisztítás közben Kálmán Árpádnétól Tápén. Egyik szomszédja, Rajtók György szerint pedig „ez a név senkit nem zavar. Akkor miért probléma?"

Forrás: Délmagyarország napilap/delmagyar.hu