A székkutasi óvodába és családi napközibe összesen 25 gyermek került fel szeptemberben, ebből 12 szülő választotta, hogy él az ingyenes védőoltások lehetőségével. Így az első védőoltásokat már felvehették a kicsik problémamentesen, a második ütemre pedig október 29-én kerül sor – tájékoztatott Szél István, a település polgármestere.

A bárányhimlő elleni védőoltást kapják meg a székkutasi lakcímmel, és a székkutasi óvodába és családi napközibe járó gyermekek. Az önkormányzat úgy döntött, hogy 5 évre köt szerződést a gyógyszerszállító céggel, hiszen hosszú távú stratégiában gondolkodnak a gyermekek egészségével kapcsolatban, másrészt hosszabb időtartamra kedvezményt is kapott az önkormányzat. Tehát őt éven keresztül minden székkutasi gyermek, aki felmegy a családi napközibe vagy az óvodába, ingyenesen megkaphatja az oltásokat – mondta a polgármester.

A második kezdeményezés Székkutason a HPV oltás, amely novemberben indul, és 8 hetedik osztályos lány fogja megkapni.

Az oltás automatikusan jár, és mindegyik ingyenes, de a szülőnek támogatni kell a kezdeményezést, és ha a szülők nem mennek bele, akkor természetesen nem kapja meg a gyermek a védőoltást.

A szülőket az önkormányzat keresi fel levélben, amelyben tájékoztatják az oltások kezdetéről, és egy információs anyagot is kapnak az oltásról, a múltról, jelenről és jövőről és hogy miért, mi ellen is jó a védőoltás. Emellett egy adatlapot is postáznak, melyet a gyermek adataival kell kitölteni, kitérve az esetleges allergiára vagy betegségekre, majd ezután nyilatkozhatnak a szülők arról, hogy szeretnék-e a védőoltást gyermekük számára.

Forrás: promenad.hu